Nej tack till betyg från första klass

Frivillig betygsättning från första klass? Det föreslår skolminister Jan Björklund.
- Hemskt! kommenterar läraren Solveig Engström som inte vill ha betygen tillbaka överhuvudtaget. Hon tycker att det nuvarande systemet att mäta färdigheterna är mycket mera rättvisande och utvecklande för barnen.
Lärarnas riksförbund ser gärna tidiga betyg men vill ha ett nationellt grepp.

LULEÅ2007-01-30 06:00
Frågan har varit på tapeten under flera års tid. Nu kommer förslaget som är ute på supersnabb remissrunda till bland andra Skolverket och lärar- samt skolledarförbunden. Dessa får endast fram till den åttonde februari på sig att lämna synpunkter innan förslaget läggs fram för riksdagen. Tanken med förslaget är att "föräldrar ska ha rätt till en tydlig information om hur det går för deras barn", säger Björklund i en kommentar.

Hemskt förslag
Kuriren valde på måfå ut en skola för att få en bild av synen på förslaget. Vi hamnade på Måttsundsskolan och Solveig Engströms klass med ettor och tvåor. I klassen talade vi också med William Sundberg som går i tvåan och för dagen fanns hans mamma Annika Johansson också i skolan på besök.
Solveig Engström:
- Jag tycker det är ett hemskt förslag. Vi arbetar ju med ett portfoliosystem där varje barn har en egen pärm och där vi ställer upp delmål utifrån läroplanen. Det handlar om hur barnen ligger till i svenska och matte och i andra ämnen samt ur en social synvinkel. Vi träffar föräldrar och går igenom hur det går för barnet vid ett par tillfällen om året. Därigenom får vi en bred bild hur barnet utvecklas, det blir mycket mer flexibelt och gynnar utvecklingen för barnet, säger Engström som tycker ett strikt betygsystem är för statiskt.
William Sundberg är själv inte riktigt på det klara vad betyg skulle innebära för honom. Men mamma Annika Johansson, som råkar vara med i skolan, säger för sin del:
- Jag tycker det nuvarande systemet fungerar helt utmärkt. Vi får en god bild av hur barnet ligger till vad man måste ta tag i. Betyg säger inte så mycket och riskerar bara att innebära stress och jämförande mellan barnen. Nej, inga betyg tack och varför har man så bråttom med det? undrar Annika Johansson.

Inte alla är negativa
Men alla är inte negativa. Eleven Marie Vilhelmsson i samma klass som William är positiv:
- Ja, jag skulle gärna vilja ha betyg. Då kan man se hur man ligger till, säger hon.
Möjligheten att sätta betyg från ettan startar i höst men ingen tvingas. Det blir frivilligt.
- Tidigare har skolor och kommuner varit klämda av riksdagsbeslutet att inte få ge betygsliknande omdömen trots att många föräldrar velat ha det, förklarar skolministern i en intervju med Dagen nyheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om