Att vissa läkare kan, efter att de har jobbat heltid, gå ned på jour- eller beredskapstid förekommer inom landstinget.
– Nej, det är inte rimligt, det här är inget som vi uppmuntrar eller i grunden vill ha. Det finns regler som säger hur mycket man får jobba. Men ibland fungerar det inte i praktiken när det inte finns nog med folk, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.
Reglerna följs inte alltid.
– Det förekommer att man bryter mot reglerna. Men mellan läkarförbundet och arbetsgivaren finns ett avtal som ska förhindra att det sker, säger Mats Brännström.
Mats Brännström tycker inte att skulden på 133,8 miljoner är det största problemet.
– Det här är inget ekonomiskt problem, det är ett arbetsmiljöproblem, säger han.
Stafettläkare är alltid en kortsiktig lösning för att läkarna ska ha möjlighet att ta ut sin komptid. Men för att lösa problemet måste man hitta långsiktiga lösningar.
– Sedan några år tillbaka har vi en regionaliserad läkarutbildning. Vi hoppas att de blivande läkarna sedan vill stanna i Norrbotten och arbeta hos oss. Förhoppningsvis ger det här ett resultat på sikt, säger Mats Lundberg, förhandlingschef landstinget.
Att fördela arbetsmängden är en lösning.
– Det finns två orsaker. Dels är det brist inom vissa specialiteter, dels tar vissa på sig mer jour- eller beredskapstid än andra. Vi kan fördela arbetsmängden bättre, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.