Videon är inte längre tillgänglig
Som Kuriren har berättat tidigare beslutade kyrkorådet för Luleå domkyrkoförsamling att instabila gravstenar ska säkras. Anledningen är den dödsolycka som skedde 2011 i Bollebygd. En åttaårigflicka fick så svåra skador att hon avled efter att en löst sittande gravsten vält över henne. Under sommaren har griftegårdsförvaltningen gjort en genomgång över vilka stenar som anses utgöra en fara och därför ska läggas på marken. Detta görs med hjälp av digitala mätinstrument och beräknas ta två år. Senast 31 augusti nästa år ska gravrättsinnehavaren antingen åtgärda stenen eller återlämna graven.
– Hade det varit ungdomar som gjort det här hade det kallats vandalism, nu kallas det certifierat säkerhetsarbete, säger Ewa Norman.
Hon och maken Jan Norman besöker regelbundet anhörigas gravar på kyrkogården och ställer sig undrande till vilka gravstenar som anses vara osäkra.
– Vissa stenar är ju väldigt små, frågan är vilken skada de skulle göra om de välter, säger Jan Norman.
Hans Öhgren, VD på Bothnia Granit AB jobbar på för fullt på Örnäsets griftegård. De har 2-300 beställningar i Luleå och gör sitt bästa för att hinna resa alla stenar innan snön kommer.
– Vi försöker så gott vi kan, de vi inte hinner tar vi på vårkanten. Vi har suttit i telefon under hela juni och juli och tagit emot beställningar, säger Hans Öhgren.
Bothnia Granit AB har nyligen avslutat arbetet med lutande gravstenarna på Gammelstads kyrkogård. Hans företag är ett av de som rekommenderas av griftegårdsförvaltningen och en av två firmor i stenhuggeri Norrbotten som erbjuder tjänsterna. De stenar som legat på marken en tid innan de hunnits resas kan ha blivit märkta väder och vind.
– Flera av de stenar som legat ner har ju hunnit få jord och gräs på sig, då måste vi stå och rengöra stenarna innan vi reser dem, säger Hans Öhgren.
Hans Öhgren visar upp den nya sockeln som ska göra stenarna mer stabila än tidigare, en så kallad GRO-sockel. Vilka stenar som börjar luta beror både på sockeln och hur marken som den är fastankrad i är, berättar Hans Öhgren.
Kostnaden för att resa en sten ligger på mellan 2.000-4500 kronor, beroende på hur stor stenen är. En kostnad som besökare på griftegården tycker att kyrkan borde stå för.
– Arbetet är ju inte rätt gjort från början så varför ska anhöriga betala då? Det är en leråker det här, det är klart att stenarna börjar luta, säger Jan Norman.