I läshörnan i förskolebarnens klassrum sitter Theo Huhtala fullt uppslukad i en bok som heter "Ettornas dagbok". Om bara några timmar är han själv försteklassare och han längtar.
– Det är nervöst men ändå roligt, säger han och visar sitt nya klassrum i rummet bredvid.
Läroböckerna står prydligt uppställda i hörnskåpet och katedern är förberedd med några skrivblock. Men bänkarna är tillfälliga och planeras inom snar framtid att bytas ut mot traditionella skolbänkar med lock så som det var förr i tiden. För rektor Carina Henriksson har det varit viktigt att bevara känslan från förr.
Nu väntar hon bara på ljudet av klockan som ringer in vid niotiden på onsdagen. Lärarna kommer möta upp de runt 60 eleverna utomhus den första inskolningsdagen och aktiviteter för att lära känna varandra drar igång.
– Nu ska det bli liv i skolan igen, säger Henriksson.
Svartöstadsskolan byggdes 1901. Den har bedrivits i kommunal regi fram till 2016. På grund av förändrade skolstrukturer beslutade kommunen då att stänga skolan, vilket ledde till protester och en stor namninsamling för att bevara skolan. I augusti 2020 blev det klart att Svartöstadens friskola, dess ekonomiska förening, fick köpa den. I höst öppnar den på nytt och kommer att bedrivas av Nya läroverket.
Redan springer det omkring barn utanför. Några kingrutor har målats på den nyasfalterade ytan. Fritidsverksamheten har nämligen bedrivits i två veckor redan.
Fritidspedagogen Helena Åman sätter upp lappar med påminnelser om att hålla avstånd och nysa i armvecket. Hon har jobbat i skolans värld i omkring 30 år men det blir första gången hon är med och startar upp en skola som nu.
– Det känns pirrigt, spännande och utmanande. Jag önskar att eleverna kommer att trivas och får en trygg skolstart, säger hon.
Magnus Selberg från Nya läroverket, koncernen som bedriver Svartöstadsskolan, berättar om ett jämt söktryck till skolan, kanske framför allt från de som bor i området. Just nu står det klassrum outnyttjade som det finns lärare för. Skolan kan ta emot 140 elever max.
– Det har varit efterlängtat lokalt i och med att lokalbefolkningen har stridit för skolan länge. Men precis som när vi startade skolan på Bergnäset, så tar det ett par år innan det blir mer sökande och det fylls på med elever. Men vi är redo, säger Selberg och fortsätter:
– När de som bor på Lövskatan, Örnäset och Skurholmen får upp ögonen för skolan så är de välkomna.
Han berättar att sju nya pedagoger har anställts.
Nere i den stora salen kommer de hungriga eleverna att äta tillsammans första dagen. Rektor Carina Henriksson berättar att barnen som sett den tycker den liknar den i Harry Potters skola Hogwarts. Den är stor, rymlig och med ljusinsläpp.
Precis som skolan på Bergnäset, som Henriksson var med och startade för runt tio år sedan, kommer eleverna få lunch beställt till sig av en cateringfirma, eller "kalasmat" som hon kallar det. Hon menar att det inte är en fråga om ekonomi, utan om vilja, från skolans sida.
– Maten är jätteviktig. Har du inte ätit lunch kan du inte ta in kunskap, säger hon.
Theo Huhtala är på väg ner från klassrummet till skolgården men efter några trappsteg stannar han till.
– Jag vill bli militär, polis, byggarbetare...
Allt börjar vid nioslaget i morgon.