I fjol startades ett tillgänglighetsnätverk i kommunen bestående av kommunala förvaltningar, bolag och handikapporganisationer. Nätverkets uppgift är att ge en överblick över vad som behöver göras för att öka tillgängligheten för alla invånare oavsett om de har funktionshinder eller ej.
- Vi tycker att vi ska ha ett öppnare Luleå för alla, förklarade tillgänglighetssamordnaren i nätverket Ulla-Carin Palm som efter projekttid fått sin uppgift permanentad.
Runt i staden
I måndags hade hon bjudit in tillgänglighetsnätverket, Tillgänglighetsrådet, Synskadades Riksförbund och DHR-Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder samt den långa raden representanter för kommunens förvaltningar och bolagen Lulebo, Luleå Energi och LLT.
Per buss tog sig hela gänget plus tre huvudpersoner runt i staden under temadagen med några destinationer, Idérum och Scandic hotell.
Huvudpersonerna var Alexandra Kumppani från DHR, Britta Berggren, kulturförvaltningen och föreningen Hjärnkraft samt SRF:s Thomas Tillberg. Thomas som är synskadad och Alexandra och Britta som är rullstolsburna hade alla synpunkter på möjligheten att ta sig fram och helst på egen hand.
- Luleå ligger väl i mitten någonstans, säger de tre på frågan hur det då är med tillgängligheten i Luleå kommun om man tänker en kommunal tio i topp-lista.
- Det finns saker att förbättra ansåg de tre samstämmigt och exemplifierade.
- Vad gäller att åka buss. Det går rätt bra att ta sig ombord men gången i bussarna är för smal för att ta sig fram och betala, menar Alexandra Kumppani.
Vill spontanåka
Han föreslår någon slags elektronisk ordning som löser problemet för den som sitter i rullstol eller annars inte kan ta sig fram till bussföraren.
Att kunna spontanåka, utan medhjälpare, är en kvalitetsfråga, anser Kumppani.
- Hur man tar sig till bussen är också viktigt, tyckte Thomas Tillberg och Britta Berggren.
De tog upp ämnet snöröjning på gator och vid övergångsställen med mera. En stor stötesten för den som inte ser så bra eller tar sig fram i rullstol. Eller för all del även de som kör rollator eller drar barnvagn.
Att alla tar sig fram oavsett sammanhang vinner hela kommunen på, tyckte Britta Berggren och hon fick medhåll av nätverkets medlemmar.