"Naturligtvis tar det hårt på personalen"
Luleå eller Gävle? Efter årsskiftet lokaliseras Norrlandskustens lotsplanering i någon av städerna. Vinner Gävle mister sju personer i Luleå sina jobb. Enligt driftledare Anders Dahl riskerar dessutom fartygen längre väntan vintertid.
DRAGKAMP. Ska personalen i Gävle eller i Luleå samordna lotsverksamheten längs Norrlandskusten? I båda städerna pågår nu intensiv lobbyverksamhet.
Foto: Roland S Lundström
Anders Dahl menar att sjöfartsanställda som blir arbetslösa står inför stora svårigheter att finna nya jobb. - De som jobbar med sjöfart är ofta väldigt dedikerade sina arbeten. Det är så nischade saker vi håller på med. Utanför grindarna kan det finnas ett meritvärde i att ha jobbat här, men det är inte en kompetens du har nytta av i andra branscher, säger Anders Dahl. Personalen i Luleå samordnar cirka 3.000 lotsningar om året. Lotscentralen är bemannad dygnet runt och ansvarar för ett område som geografiskt sträcker sig från Haparanda till Docksta. Fartygens skeppare eller agenter ringer in beställningar och lotsplaneraren sköter logistiken. Den nya lotscentralen kommer att täcka ett område från Öregrund till Haparanda. Enligt Anders Dahl riskerar Sjöfartsverket att förlora unik kompetens om beslutet fattas till Luleås nackdel. Han ser en risk att industrins fartyg framöver tvingas vänta längre på lotsning vintertid. - Här uppe har man i alla tider jobbat med vintersjöfart, och vet vad det vill säga. Vi har lokal anknytning och isbrytarna ligger här. Får fartygen ligga och vänta tre-fyra timmar förlorar de mycket, säger Anders Dahl, som även menar att lotsplaneringen är betydelsefull för Luleås identitet som sjöfartsstad. Beroende av hög service
Johan Heyden, marknadsansvarig på LKAB, understryker vikten av en väl fungerande lotsning. - Jag har inte hört att det skulle bli en försämring, men det är inte bra om det är så. Vi är beroende av en hög service både när det gäller isbrytning och lots, säger han. Sjöfartsverket ska också minska antalet VTS-centraler (Vessel traffic service), vilka sysslar med sjötrafikinformation, till en. Det innebär att VTS-centralen i Luleå försvinner. Anders Dahl uppger att sjötrafikinformationen i dagsläget utgör cirka tio procent av arbetet. Om Luleå får den nya lotscentralen kommer denna andel av arbetstiden att fyllas med ytterligare lotsplaneringsärenden. Senast den 9 oktober väntas Sjöfartsverket i Norrköping meddela vilken av städerna som vunnit kampen om den nya lotscentralen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!