Nästan som i rymden

Nyfiken på livet ombord på en rymdstation? Utställningen Rymden C - 39 mil över havet låter besökarna prova på att vara astronaut på en rymdstation, bekanta sig med rymdmat och undersöka en rymdtoalett.

LULEÅ2007-02-10 06:00
Britt-Marie Forslund är utställningsansvarig vid Teknikens hus och förklarar att de har besök av utställningen för andra gången.
- Tanken till utställningen föddes hösten 2002 när Rymdbolaget frågade hur vi kunde hjälpa till med att kommunicera att Sverige skulle få en svensk i rymden sommaren 2003. Rymdfärjan kraschade, men utställningen hade premiär här samma sommar.
Rymden C - 39 mil över havet har varit på turné till andra nordiska science centers och sågs senast på Rymdbas Stockholm vid Kulturhuset i samband med Christer Fuglesangs rymdfärd.

Livet ombord
Utställningen skildrar livet ombord på rymdstationen och ger svar på hur man till exempel sköter hygien, vad man äter och hur man går på toaletten. Rymden C - 39 mil över havet står för att den internationella rymdstationen, ISS är ett centrum 39 mil över havet.
- Varje astronaut har med sig fyra liter vatten och för att tvätta sig använder de tvättlappar med tvål som inte behöver sköljas, säger Britt- Marie Forslund.
Maten består av frystorkat och vid utställningen finns möjlighet att prova en rymdyoghurt som är viktig för skelettet.
- En rymdfärd på ett år motsvarar 20 års åldrande av skelettet, så det är väldigt viktigt att få i sig rätt saker. Konsistensen är lite annorlunda och smakar vanilj. När man går på toaletten måste man spänna fast fötterna för att inte sväva iväg. Urinet renas och behandlas.

Sväva tyngdlöst
Tanken med utställningen är enligt Britt-Marie Forslund att visa vilka priciper som finns ombord på en rymdstation och att besökarna själva får prova på delar av rymdlivet. Till exempel att sväva tungdlöst i spaceball, fotografera sig som astronaut, köra ett pass på träningscykeln med utsikt över Tellus eller provsmaka rymdmat.
Någon som passade på att prova att sväva tyngdlöst i spaceball var Albin Widgren, 12 år och elev vid Tunaskolan.
- Det var kul och annorlunda och väldigt svårt att komma rätt. Jag tror inte att jag skulle vilja vara astronaut.
Under utställningsperioden, 10 februari till 15 april har ett 50-tal skolgrupper bokat in sig för att få veta mer om människan i rymden. Utställningen är producerad av Teknikens hus med stöd av Sparbanksstiftelsen Norrbotten. På lördag är det premiärvisning.
- Bland annat kommer Rymdgymnasiet från Kiruna att finnas här och bjuda på aliens performance, ett framtidsscenario om rymdturism, säger Britt-Marie Forslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om