Nästan alla pins som finns

Känner du att du börjar gå som på nålar av all valpropaganda? Ta dig då till Norrbottens museum och beskåda något eljest i politiken.
Från och med i morgon lördag visar Lars Israelsson från Porjus sin samling av politiska pins. Här återfinns allt från Che Guevara till "foten Carlsson".
En miniutställning med garanterat återseendets glädje.

LULEÅ2006-09-15 06:00
Lars Israelsson, kultursekreterare i Gällivare kommun, började samla pins som tonåring hemma i Malmberget där han är född.
- Det har ju alltid varit ett aktivt politiskt liv däruppe, jag var SSU:are och det var ett intensivt diskuterande med vänstern. I Malmberget har man alltid värnat solidariteten med andra, som att man under andra världskriget samlade in pengar och skickade till Leningrad, till norrmännen under ockupationen och till Ungern, säger Lars för att beskriva det politiska engagemang han växte upp i.
Han samlar alla slags pins, inte bara politiska, men de politiska intresserar honom mest.
- Ja, för att de ger en så bra tidsbild av hur samhället har sett ut. Och jag har alltid undrat vad människor vill visa, vad de vill säga med de knappar de bär, säger Lars som inte räds att kliva fram och fråga när han ser en knappbärare.

Femte största i världen
I hans samling, som faktiskt är världens femte största, finns cirka 10.000 märken.
- Den som har flest märken är en kines som har 35.000 stycken. I Sverige har en stockholmare flest märken, 12.000 stycken.
Har man samlat i 40 år så har man i princip täckt in det mesta.
- Det största området är föreningsmärken, jag har cirka 4.000.
Det mest populära märket i dag? Och enligt Lars ett av de stilrenaste och vackraste som han vet:
- Che Guevara, porträttet, det är väldigt fint. Och jag är också förtjust i Porjus-pinsen som används av Porjus arkivkommitté.
På Lenin har han 54 olika pins men när det gäller Mao är det magert.
- Här har jag bara ett och jag skulle gärna ha flera. När jag var på smekmånad till Kina försökte jag få tag på Mao-pins där men det lyckades inte. Men jag skulle gärna ha flera, säger Lars längtansfullt som på vernisagedagen dessutom kommer att byta pins med intresserade besökare. Så har du dubbletter...
De första pinsen var gjorda av papper. Arbetarrörelsen är dem som varit mest frekvent med att producera pins, och i Lars utställning finns deras pins representerade i utvecklingsfaserna från papper till metall och slutligen plastpins.
- Vad man kan säga om pins förr var att man var skickligare på att få fram budskapet på ett direkt sätt. Dagens märken som moderaternas "Nya moderaterna" och sossarnas "Alla ska med" är lite utslätade, ja menlösa. Man ska tilltala alla i dag, man vågar inte profilera budskapet, menar Lars Israelsson. Och en del knappar är rent av obegripliga, som exempelvis Piratpartiets, tycker han.
- Man ser ju inte vad det föreställer, här hade man behövt ta fram piraten i märket, säger Lars som dock är glad över märket för nu har han alla partier utom sverigedemokraterna vilket i sig inte handlar om något ställningstagande, han har helt enkelt bara inte något pins från dem.

Allvar och skoj
Här finns allvarliga pins, som den som Lars fick av en iransk kvinna som uttryckte sin glädje att man blivit av med shahen, men efter shahen kom Khomeini.
Glada pins som "foten Carlsson" den vänliga nidbilden av Ingvar Carlsson. Alla kärnkraftsmärkena och "Vi flytt int", Alla Ja- och Nej-knappar som producerades när EU-medlemskapet var på tapeten. Djurrätts­pins och kvinnofridspins, ja det hela måste upplevas.
Är du i valet och kvalet vad du ska företa dig på lördag så stick till museet och ta en rundtur i runda rummet. Jag tror knappast du ångrar dig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om