Videon är inte längre tillgänglig
Arbetslösheten bland unga i Norrbotten står kvar på en relativt hög nivå trots att gruvbolagen, byggsektorn och transportbranschen skriker efter folk. Men även elektronikindustrin samt många små och medelstora företag inom tekniksektorn går mycket bra och behöver anställa.
- Vissa företag tvingas tacka nej till order då de inte har resurser att klara dem, säger Wäppling.
Han är vd för IUC Norrbotten och dessutom ordförande för Teknikcollege i länet. Tillsammans med Svenskt näringsliv anordnade de en studiedag för skolfolk i länet, och då främst för yrkes- och studievägledare.
Dagen lockade 93 deltagare.
Ororade
- Många företag är oroade för hur de ska lösa nyrekrytering av kvalificerade medarbetare, säger Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt näringsliv.
Arrangörerna förnekar att de handlar om att förmå yrkesvägledarna att påverka elevernas yrkesval.
- Men någonstans har det blivit fel, säger Wäppling och pekar på att teknikutbildningarna i länet får allt färre elever.
- Och det är fortfarande väldigt få flickor, tillägger han.
Eva Lindbäck är chef för gymnasiet i Piteå.
- Det handlar inte om att påverka utan att eleverna ska få grunda sina val på god och rätt information om arbetsmarknaden. Det är skolans uppgift att visa på möjligheterna, säger hon.
Sjunkande antal
Lindbäck oroas också över sjunkande antal till det yrkesinriktade industriprogrammet men påpekar att det inte bara är industrin som har stora rekryteringsbehov.
- Vi har hela vård- och omsorgssektorn med. Och skolan ska ha modet att utbilda elever efter de behov som finns och inte locka elever med populära utbildningar som kanske inte leder till jobb, säger hon.
Lindbäck tror på samverkan mellan gymnasieskolan, näringslivet och universitetet.
- Det är ett kanonkoncept. Men det här är ingen quick fix, det kommer att ta tid att vända utvecklingen, säger hon.