Videon är inte längre tillgänglig
– Vi ser fler än någonsin som behöver hjälp och det handlar om människor ur alla grupper, gamla som inte klarar sig på pensionen, ensamma mammor med tonårsbarn, unga arbetslösa, säger Elisabeth Carlén som är föreståndare för öppenvården inom Frälsningsarmén.
Du och jag
– Redan i oktober märkte vi att det är flera än någonsin som sökt sig till oss med behov. Och det är människor som du och jag, som det hänt något för, som ramlat mellan stolar, kanske för friska för Försäkringskassan men för sjuka för Arbetsförmedlingen och det sociala ser inkomsten du haft några månader tillbaka, säger Elisabeth Carlén.
Det behövs så lite för att en människa ska få problem i dag, noterar hon. Och samhället har ingen pardon.
– År 2006 talade man om att bryta utanförskapet, nu ser vi mer än någonsin den skarpa gränsen mellan fattiga och rika, säger Elisabeth Carlén
Hjälp till hundra
– Det handlar mycket om prylar i dag och saker man måste ha för att inte vara utanför. Och de som söker sig till oss för hjälp med lite varma kläder, eller en matkasse eller en slant till hyra eller tandläkare, de är inga som utnyttjar oss. Det är inget dom egentligen vill göra- att begära hjälp, säger Carlén.
Men trots allt så ser Frälsningsarmén varje juletid mellan 80-100 personer komma. Och att man kan hjälpa så många handlar till exempel om att armén får pengadonationer och annan draghjälp.
Matrally
– I fjol jul var det en kock i stan som for runt och samlade in julmat från alla möjliga restauranger, mat som vi sen kunde dela ut. Ni skulle sett glädjen hos de som fick gåvorna, säger Elisabeth som gärna hade önskat sig en repris. Men hon gläds också över insatser som unga gör. Till exempel Entreprenörsgymnasiets elever som på tisdagen fick en inblick av henne om nödläget i Luleå denna julen vid en sammankomst på Lillan-teatern.
– Det finns säkert en hel del som behöver hjälp och stöd och vi på gymnasiet ska vid tre öppna hus samla in julklappar från våra anhöriga och samarbetspartners.
Klappar som vi sen ger till Frälsningsarmén som delar ut dom, berättar gymnasiets företrädare, eleven Beatrice Larsson 17 år, pedagogen Anita Jonsson och skolans rektor Mayvor Müller som framhåller vikten av ett socialt entreprenörsskap sida vid sida med det kommersiella.
– Ni gör en fantastisk insats som ni ska vara stolta över! sa Frälsningsarmén företrädare till de församlade eleverna.