Sommardäck och vinterväder: Detta gäller

Efter den 15 april är det förbjudet att använda dubbdäck på bilen – om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Men vad gäller på våren i trafiken när vintern åter slår till?

Daniel Pettersson, chef för trafiksektionen för polisregion nord.

Daniel Pettersson, chef för trafiksektionen för polisregion nord.

Foto: Kurt Engström

Luleå2023-05-03 19:00

Daniel Pettersson, chef för trafiksektionen för polisregion nord, säger att lagstiftningen vad gäller byte till sommardäck egentligen är ganska enkelt skriven. Men att den kan vara svår att tolka eftersom väglaget kan se olika ut beroende på var i landet en befinner sig.

– Där står det att dubbdäck får användas under perioden första oktober till och med den 14 april, så från den 15:e ska man byta. Men de här datumen är skrivna för hela Sverige och det betyder att i vissa delar av landet så är datumen rätt ointressanta för det är fortfarande vinterväglag och då får man använda dubbdäck, säger han.

Med vinterväglag menas att någon del av vägbanan är täckt av snö eller is. Samtidigt poängterar Pettersson att dubbdäck även får användas om ett sådant väglag kan befaras.

– Det betyder att, om jag sätter mig i bilen i Skellefteå, nu på morgonen var det torr asfalt där, och så passerar man Piteå där det började snöa och när man kommer till Luleå är det två decimeter snö. När du startade i Skellefteå kan du befara att det kommer bli vinterväglag och då är det okej att köra med dubbdäcken.

Vidare säger Petterson att var och en ska använda sunt förnuft och göra en egen bedömning huruvida dubbdäck kommer behövas eller inte.

– Men samtidigt, det går inte att behålla "hängslen och livrem". Nu är det ovanligt sent halkigt i Luleå, men normalt sett brukar det vara möjligt att köra med sommardäck ganska tidigt vid kusten. Medan inlandet däremot, ligger ett par veckor efter. Att då köra omkring med dubbdäck för att om man ett par veckor ska åka till fjällen, det tycker inte jag är okej. Då kanske man får byta två gånger.

Om man har bytt till sommardäck och så blir det åter vinterväglag, vad ska man tänka på då?

– Att inte köra om det blir så halkigt att det inte går att köra. Men om vi tar i morse (onsdag) som ett exempel, då var det egentligen bara inne i villaområden som det var snö som inte var slask. Så fort du kom ut på en större väg då var det bara blött, det är inga problem att köra med sommardäck några kilometer till jobbet i det väglaget. Men jag tycker definitivt det är okej att ha dubbdäck i morse, men nu är det snustorra vägar och inte en snöflinga, så nu behövs de inte, säger Daniel Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!