Det råder byggkaos i trean på Bergnäset där en ny planlösning trollas fram, med nytt kök, nytt badrum och fräscha ytskikt överallt.
– Vi fick en rejäl överraskning när elektrikern upptäckte att huset bara har enfas-el. Det blev en extrakostnad att ordna trefas. All el fick dras om, säger Fabian Fajerson och konstaterar att det är tur att det finns utrymme i budgeten för överraskningar.
– Vi hade lånelöfte på 2,4 miljoner men köpte bostad för 1.650.000. Renoveringen betalar vi ur egen ficka. Både jag och Fabian har haft turen att våra föräldrar sparat till oss i fonder. Båda har också jobbat efter gymnasiet och kunnat spara pengar, säger Smilla.
Hon och Fabian gillar att ha koll på pengarna och noterar varenda kostnad i ett excelark. De vet på pricken vad varenda rördragning kostar dem och har lärt sig allt om bostadsrättsföreningens ekonomi, räntor och amorteringar.
Fabian, som är skåning, flyttade till Luleå för att plugga till ingenjör för drygt tre år sedan. Det var här han träffade Smilla och när de flyttade ihop blev det till en början i en hyrestrea i centrala Luleå. De trivdes bra, men hyran var hög och efter en hyreshöjning låg den på 12.000 kronor. Där gick smärtgränsen.
– I och med att det började talas om räntesänkningar kände vi att det var dags att se om vi kunde köpa ett eget boende, säger Fabian.
Paret tittade på bostäder i centrala stan och på Bergnäset.
– Vi kom på att det vore fint att bo nära skogen där vi kan rasta vår tax Ted. I och med att mina föräldrar och halva min släkt bor på Bergnäset kändes det naturligt att flytta hit, säger Smilla.
Hon och Fabian hann förlora en budgivning på en lägenhet i en annan bostadsrättsförening och de missade en visning av en trea i grannhuset, då bostaden såldes innan visningen.
– När mamma såg den här lägenheten på ”kommande” hos en mäklare ringde jag och bad att vi skulle få titta på den på direkten. Vi hann bara hem från visningen innan vi skrev att vi ville köpa den, skrattar Smilla och berättar att lägenheten blev deras efter lite förhandling.
Hon och Fabian hade redan fått lånelöfte hos banken och de fick ränteerbjudande med en rabatt på 1,2 procentenheter på den rörliga räntan.
– Vi skickade all info till våra släktingar. Min farfar har jobbat på bank och pappa är byggingenjör. När min bror sa att vi fick bättre rabatt än han så kände vi oss nöjda, skojar Fabian.
För honom och Smilla kändes det självklart att välja rörlig ränta. De följer ränterapporteringen noggrant och förväntar sig ett pärlband av sänkningar framöver.
– Vi tog lånen i augusti och redan nu har vår ränta sjunkit från 4,5 till 4. Det blir spännande att se hur mycket den hinner sjunka till nästa tremånadersperiod.
Parets bästa tips till andra förstagångsköpare är att förhandla med banken och noggrant kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi - ta hjälp av kunniga släktingar och vänner.
– Det är också viktigt att ha koll på föreningens underhållsplan, att man har tagit hand om fastigheten genom årens lopp, säger Fabian.
Smilla och Fabian är medvetna om att de är privilegierade som i så unga år kunnat köpa en bostad och välkomnar de nya reglerna för bolån, med högre lånetak och lägre amorteringsgrad.
– Då blir det lättare för unga att komma in på bomarknaden, och med lägre amorteringsgrad kan man i stället spara och investera pengar. Det planerar vi att göra när vi renoverat färdigt, omvärderar vårt hem och får mer pengar över.