I början av varje år skickar Plikt- och prövningsverket ut mönstringsunderlag till alla som fyller 18 under året och omfattas av totalförsvarsplikten. Därefter väljer de ut vilka som ska kallas till mönstring och genomföra tester.
– Jag fick mitt mönstringsunderlag förra året i januari och kryssade i en tvåa på skalan från ett till tio på frågan hur motiverad jag var. I övrigt bestämde jag mig för att svara ärligt, säger Ebba Marklund, 19.
Både hon och lagkamraten Emma Brandén, 17, vet att många väljer att hitta på skador och sjukdomar för att slippa göra lumpen. Själva trodde de att det räckte med att de uppgav lågt intresse för värnplikten.
– När kallelsen till mönstring kom blev jag förstås överraskad, men min syster har gjort lumpen och peppade mig. För henne var det en fantastisk tid som gav nya erfarenheter och vänner.
På plats i Stockholm klarade Ebba moment efter moment även om hon var nära att snubbla på styrketestet.
– Jag är stark men styrketestet är speciellt. Jag klarade det på det tredje och sista försöket. Jag såg inga andra tjejer under hela mönstringsdagen och det var lite trist. När alla tester var klara ville handläggaren prata med mig och jag fick veta att jag skulle rekommenderas för att göra värnplikten på A8, som samband- och ledningssoldat. Handläggaren förklarade att det var en papperstjänst. Efteråt ringde jag till min syster och grät. Skulle jag bära papper fram och tillbaka i tio månader?
Ebbas storasyster tröstade henne med att hennes befattning innebär så mycket mer än pappersarbete och med tiden har Ebba accepterat att hon ska göra värnplikten. Hon tycker att det ska bli roligt att träffa nya människor och hoppas att växa som person under utbildningen.
– Jag vet ju ändå inte riktigt vad jag ska göra efter gymnasiet. Kanske kan jag få några idéer av andra på min pluton.
Emma Brandén är Ebbas lagkamrat i IFK Luleå. Hon är född 2006 och fick sitt mönstringsunderlag i januari i år.
– Jag vill inte göra lumpen och valde en etta när det gäller motivation och intresse. Därför blev jag chockad och lite orolig då jag ändå blev kallad till mönstring. Jag vet inte ännu när jag ska mönstra men känner mig orolig för att bli uttagen, jag vill ju fortsätta leva mitt liv som jag gör nu. Värnpliktiga brukar träna i Arcushallen samtidigt som vi. De springer runt grönklädda med vapen och jag har bara sett en enda tjej. Jag brukar tänka att är det så där det kommer att bli för mig?
Antalet värnpliktiga utökas från år till år och 2024 kallas 28 000 till mönstring. Av dessa räknar man med att cirka 8 000 personer ska kallas till värnpliktsutbildning, många av dem kallas mot sin vilja.
Ebba säger att Natomedlemskapet gjort att värnplikten fått en allvarligare innebörd.
– Från början tänkte jag att det kanske kan bli en kul grej. Sedan blev det allvar och det känns som ett viktigt uppdrag. Jag kommer att göra något för samhället. Syrran har ju gjort lumpen och pappa var jägarsoldat i Kiruna. Hela familjen peppar mig.
Den 12 augusti är det dags för Ebba att dra på sig grönkläderna. Exakt vad det kommer att innebära är svårt att föreställa sig.
– Jag tänker att jag går dit utan förutfattade meningar och hoppas att få en rolig och lärorik tid.