En enig nämnd beslutade vid mötet förra veckan att skicka en konsekvensbeskrivning till kommunstyrelsen. I klartext vill nämnden slippa hela eller delar av sparkravet.
– Vi har kommit till en gräns. Om vi ska klara av att behålla personal och kvalitet i skolan är det inte möjligt att effektivisera så mycket mer, säger Emma Engelmark (S), ordförande.
Redan vid arbetsutskottets möte blev beslutet att säga nej till de sparförslag på tolv miljoner respektive drygt fyra miljoner som förvaltningen tagit fram i syfte att klara budget 2021 och 2022.
Bland åtgärderna fanns en stängning av Avanskolan och förskolorna i Avan, Örarna och Svartöstaden, samt den öppna förskolan i centrum. Även satsningen på arbetskläder i förskolan skulle minska.
Återstår gör i princip en översyn av elevpengen. Barn- och utbildningsförvaltningen tittar också på om det finns utrymme för besparingar på gymnasiet.
I slutet av september ska budgetutskottet behandla budget och strategisk plan för 2021-23. Emma Engelmark vill inte spekulera i vilka nivåer som nämnden eventuellt kan nå när det gäller besparingar.
– Det går inte att säga nu. Det som känns bra i processen är ändå att det är möjligt att ha en dialog inför budgetutskottet och beslut i kommunstyrelsen utifrån den konsekvensbeskrivning som förvaltningen redovisat. Tidigare var det inte så. Helst önskar jag att vi kan göra en total översyn av alla förvaltningar.
Om beslutet ändå blir att ni tvingas spara tolv miljoner, är det personalnedskärningar som återstår då?
– Det kommer jag vägra. Jag har svårt att se att någon politiker i nämnden ställer upp på det.
Kommunalrådet Lenita Ericson (S) öppnar för en lösning.
– Varje nämnd har att hantera det pågående arbetet. Och ska vi minska effektiviseringar på ett håll måste vi öka någon annanstans. Samtidigt är det viktigt att vi ser hela kommunorganisationen som en helhet om vi ska klara att möta de krav som ställs. Vi har en tuff ekonomisk tid framför oss, säger hon.
Mycket hänger på den prognos av skatteunderlaget som Sveriges kommuner och regioner kommer med i augusti.
– Får vi ett chockbesked då kanske vi måste tänka om helt och hållet.
Lenita Ericson tror att det kan finnas lösningar som nämnderna inte ansvarar för själva men som ändå kan hjälpa dem att hitta besparingar.
– Exempelvis kring digitalisering, där vi kan jobba smartare och ändå bibehålla kvalitet.