Nåiden vill bygga högt på Folkets hus-tomten

Nåiden Invest har i sommar köpt samtliga aktier i Folkets Energihus AB. Ingen av de aktörerna vill kommentera köpessumman.

Fastigheten Katten 6 har under det senaste årtiondet bestått av en grusad parkeringsplats mellan Hotell Clarion och Lilla Shopping, trots att tomten ligger ett halvt kvarter från Storgatan i Luleå. Till höger syns Hotell Clarion.

Fastigheten Katten 6 har under det senaste årtiondet bestått av en grusad parkeringsplats mellan Hotell Clarion och Lilla Shopping, trots att tomten ligger ett halvt kvarter från Storgatan i Luleå. Till höger syns Hotell Clarion.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2022-08-18 05:00

Det har gått snart 20 år sedan Folkets hus i centrala Luleå totalförstördes i samband med en anlagd brand. Genom åren har grusparkeringen i hörnet av Skeppsbrogatan och Skomakargatan förblivit obebyggd, trots att fastigheten ligger ett halvt kvarter från Storgatan.

Den första juni i år undertecknades köpehandlingarna. Säljaren är Folkets Energihus AB som ägs av Folkets hus-föreningen och 7AM Real Estate AB, ett dotterbolag till MAF.

Glenn Berggård sitter i styrelsen för Folkets hus-föreningen. Han är nöjd över affären, men säger sig inte längre minnas köpessummans storlek.

– Folkets hus-föreningen har inte riktigt haft sådana muskler och heller inte ambitionen att vara fastighetsägare till ett 100-tal lägenheter. Vår ambition är att vara en Folkets hus-förening som tillhandhåller lokaler och genomför arrangemang på ett bra sätt. I dag har många Folkets hus-föreningar, speciellt i tätorter, valt att hyra sina lokaler med väldigt långa avtal, säger Glenn Berggård.

Per Utterström, arbetschef på Nåiden, medger att det handlar om ett marknadsmässigt pris, men vill inte uppge summan.

– Vi har spanat på tomten en tid. Vi vill fortsätta att utveckla Luleå. Vår tanke är att bygga ett högre hus med bostäder och kanske också kontor - när den nya detaljplanen väl blir klar. Det är i dag svårt att sia om det blir bostadsrätter eller hyresrätter. Det kan bli en mix. Det beror helt på hur marknaden ser ut vid tillfället.

Nåiden är inte förste aktören att försöka exploatera fastigheten i centrala Luleå. 2016 slöt Folkets Energihus AB en överenskommelse med det umeåbaserade fastighetsbolaget Balticgruppen, som tre år senare valde att lämna samarbetet i besvikelse över Luleå kommuns begränsningar i byggnadens höjd och krav på parkeringar.

Per Utterström vill undvika att göra några utfästelser kring antal våningar på fastigheten som omfattar totalt 1 240 kvadratmeter.

– Markytan är inte stor, vilket gör att vi vill exploatera så mycket som möjligt och hoppas att få kommunen med oss. 

I affären ingår en principiell överenskommelse att Folkets hus-föreningen ska få hyra lokaler på markplan. 

– Jag kommer att redan i september ta kontakt med föreningar som kan vara intresserade av att hyra lokaler i ett framtida Folkets hus i Luleå, säger Glenn Berggård.

Sedan tidigare äger Nåidenkoncernen även Folkets hus Ripan som är beläget på Varvsgatan i Luleås södra hamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!