Något hände hösten 2013

En ketchupeffekt för ekolivsmedel. De går från låg försäljning till att plötsligt hamna i var mans varukorg. Och vändpunkten sker nu.

Dyrare. Ekoägg är dyrare men säljer som aldrig förr. Och ökningen tros hålla i sig.

Dyrare. Ekoägg är dyrare men säljer som aldrig förr. Och ökningen tros hålla i sig.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-11-12 06:02

Ägg, kött, vin, grönt och frukt - det är inte bara mjölken av de ekologiska matvarorna som efterfrågas av konsumenterna.

Det gäller inte minst för bananer, kaffe, the och choklad.

– Kaffe och bananer är ju de livsmedlen har ju störst miljöpåverkan, säger Stefan Axelsson, marknadschef på Coop Norrbotten.

Han menar att det är något som kunderna har bra koll på.

"Något hände 2013", säger branschen och att välja ekologiskt blev plötsligt inte bara en samvetsfråga för miljömedvetna utan även en fråga om god hälsa.

– Ja, något hände i november-december 2013 men vi vet inte riktigt vad. Först trodde vi det var kopplat till julhandeln men det boomade efter årsskiftet. Och det håller i sig och fortsätter att öka, säger Axelsson.

En del producenter har svårt att möta efterfrågan. Ute i detaljhandeln uppstår det då en del luckor på hyllorna.

– Ekoägg har stuckit iväg något enormt i försäljning även om det är från en låg nivå. Där kan det bli brist någon gång, säger Anders Nordström som ansvarar för ägg- och mejerivaror på ICA Kvantum.

Han har även noterat en stark ökning av ekologiskt mjölk och fil. I butiken finns även lokalproducerat och ekologiskt kött, en del varor är både och. Som det kött som man köper från Norrbottensgården.

Där är Ingemar Hansson vd och säger att det beror på en enskild köttbondes initiativ. Hansson berättar att när man satsade på ekokött för några år sedan så gick det inget vidare.

– Men efterfrågan har ökat och vi tar upp stafettpinnen igen. Vi har ett nytt sortiment som vi sätter i sjön efter jul, säger han.

Coop Norrbotten har redan brist på ekologiskt kött.

– Vi får fördela det ekologiska köttet rättvist mellan butikerna. Volymerna räcker inte till, säger Stefan Axelsson.

Daniel Andersson på ICA Kvantum bekräftar att försäljningen av ekokött ökar.

– Vi säljer ju även renkött och älgkött från länet. Det är ju också ekologiskt kan man tycka men vi får inte märka det så, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om