Ja, det problemet har ett tiotal av Norrmejeriets 400 mjölkbönder.
– Mjölk med blåbärssmak är helt ofarlig, men det är smakmässigt inte möjligt att använda den i mejeriproduktionen, därför tar vi inte heller in den i mejeriet, säger Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier, i ett pressmeddelande.
Kor som mjölkar blåbärsmjölk är ett bekymmer för drabbade mjölkbönder då det ger merarbete. De aktuella mjölkgårdarna måste ta reda på vilka kor som är drabbade genom att lukta och smaka i samband med mjölkning. Men det är inte helt enkelt, bismaken växer till sig efter en stund.
– Jag förstår om bönderna känner sig förtvivlade då en enstaka ko kan förstöra en hel mjölkning, säger Lars Westman.
Det finns forskning om blåbärsmjölk, men den har inte visat på någon direkt orsak. Sedan tidigare är det känt att det har koppling till foder och näringsinnehåll och att det uppstår som en störning i matsmältningen i kons vom.
– Det finns misstankar om att den dåliga sommaren har påverkat vallfodret med ojämnt energi- och näringsinnehåll, kanske även i kombination med näringsbalansen i kraftfoder, säger Lars Westman.
Norrmejerier har nu tillsatt en utredning av foderinnehåll på drabbade gårdar.