Myrens tårar glädjer till bords

Hjortron, åkerbär, blåbär, hallon, havtorn och lingon. Är ni med mig så långt?  Men tranbär då? Finns de här och finns det någon som ger sig ut i en frusen senhöst och plockar?  Svar ja på bägge frågorna men inte är vi många som med stela fingrar och kalla tår frekventerar de tysta myrlandskapen.  Man ska nog vara lite eljest. Men nu är det ett tranbärsår så häng med oss på en tur en sagolikt vacker dag.

ODLAS. I Nordamerika odlas detta bär på myrmark som vid skörd svämmas över. Bären flyter då upp till ytan och bärgas maskinellt.

ODLAS. I Nordamerika odlas detta bär på myrmark som vid skörd svämmas över. Bären flyter då upp till ytan och bärgas maskinellt.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2008-10-30 06:00
I dag är det inte många som ger sig ut och hämtar hem det som naturen bjuder ut helt gratis. Det är synd, för egen sylt/saft/likör/gelé är ju helt outstanding jämfört med det äppelmosutspädda man kan finna i affärerna. Glömdes bort
Kanske är vi allt mer beredda att testa nya saker som till exempel att hämta hem säsongens allra sista delikata bär - tranbäret. Namnet har ingenting med tranor att göra utan sägs komma av tyskans "die Träne", tåren, ett litet saftsprängt bär som blygt gömmer sig i myrarnas frusna mossa. En c-vitaminhaltig, antioxidantrik och smakrik uppenbarelse som föll i glömska efter industrialiseringen i Sverige. För innan dess var faktiskt tranbäret en viktig vitaminkälla för folket, i varje fall bland dem som bodde i utmarkerna. Men nu är detta bär inne igen. Titta bara i affärernas juicehyllor. Vitaminkälla
Tidigare generationer visste att ta vara på naturens rikedomar. På vårarna lät man barnen ge sig ut på myren och äta tranbären som tinat fram efter en lång solfattig vinter i en tid då apelsin och banan och annat exotiskt var en okänd vitaminkälla. Tranbäret finns det gott om i hela landet, vaccinium oxycoccus heter det på latin, och det finns också i en dvärgart. När frosten bitit markerna några gånger är tranbäret som bäst att plockas. Allra lättast att komma åt är det när myrens mossa är frusen till en konsistens som en välgräddad maräng. Man kan också ha is i magen och vänta till våren. Till älgfärsbiffen
Vad smakar det då? Ja inte helt olikt lingonet faktiskt. Lägg bara till den där specifika söta myrdoften. Den mäktigt röda sylten är en underbar smakbrytare till en älgfärsbiff. Gelé på tranbär gnistrar vackert till pajen på egen svamp och västerbottensost. Själv tycker jag att det allra läckraste användningssättet är bären serverade direkt från frysen rullade i äggvita och strösocker. Små smakbomber vars syrliga last exploderar mellan tänder som mal en bit renfilé med tillhörande murkelsås. Favorit
Det sura tranbäret är också gudagott i efterrätter. Svampexperten Louise Tåhlin från Luleå berättade att hon en gång hade exkursion för en grupp kinesiska studenter. Hon bjöd dem på hemgjord glass, en variant med tranbär och en med det upphöjda åkerbäret. När det hade ätits klart var fatet med tranbärsglassen rensat medan en bit med åkerbären låg och smälte ned... Frysta tranbär med Tjinuskisås (kolasås) är också en läcker kombination. I övrigt är det bara fantasin som sätter gränser för vad myrens tårar kan användas till i din matlagning.

Fakta/Tranbär

Är en ljungväxt av blåbärssläktet vaccinium, finns i två arter, oxycoccus samt microcarpum som är en dvärgart. Båda finns i Norrbotten.

I Nordamerika odlas tranbär industriellt i stordrift, bären skördas genom att man översvämmar odlingsytorna. Hur svenska tranbär skördas till våra svenska produkter kan man fundera över. Det går att odla egna tranbär, plantor kan med lite detektivarbete hittas till försäljning via internetsidor. Tranbäret är mycket c-vitaminrikt och har också medicinska effekter. Det innehåller antioxiderande polyfenoler. De tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, kan vara effektivt mot virus, gör antibiotika mot magsår mera effektivt och kan motverka karies samt urinvägsinfektion. Bären har lätt varierande form från runda till mera oval form. Det är det enda bär som finns på myren på senhösten så förväxlingsrisk finns därmed inte = säkert att plocka. Bären ligger ofta djupt ned i mossan och sitter på tunna långa revor med små vintergröna blad. Bäret är moget när det är lätt sviktande i konsistensen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om