Vad är mykoplasma? Smittskyddsläkaren förklarar

Det är framför allt ungdomar och vuxna upp till 30-årsåldern som drabbas av mykoplasma. Men vad är det egentligen?
– En bakterie som inte är som andra bakterier, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt förklarar vad mykoplasma är.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt förklarar vad mykoplasma är.

Foto: Jens Ökvist / Frilans

Luleå2024-11-24 11:00

Mellan 1 januari och 21 oktober 2023 var det fyra fall av mykoplasma i länet. Samma period 2024 är det 190 fall, visserligen tas det fler prover i år men ökningen är större än så. Statistiken kommer utifrån provsvar i labb, då sjukdomen inte omfattas av anmälningsplikt.

Vi pratade med smittskyddsläkare Anders Nystedt för att reda ut vad mykoplasma är för något.

– Det är en bakterie som inte är riktigt som andra bakterier, den bor inte bara på ytan utan kryper in i cellen och orsakar skada inne i den.  Det är därför man får ganska svår hosta och långdragna symptom, säger Anders Nystedt. 

Andra symptom är luftvägsproblem, feber och hosta som kan vara länge. Inkubationstiden – det vill säga tiden från att en person har blivit smittad till att symtomen visar sig – är två till tre veckor.  Hostan är ofta torr och retande och det är vanligt med huvudvärk och feber. 

Det finns inget vaccin mot mykoplasmainfektion.

undefined
Smittskyddsläkare Anders Nystedt förklarar vad mykoplasma är.

Hur vet man att man har mykoplasma och inte kikhosta?

– Det kan man inte säga om man inte har trolleriglasögon på sig, utan man måste provta.

Varför är det sådan ökning av mykoplasma?

– Man ser såna här toppar med lite jämna mellanrum, men vi har också den här immunskulden efter pandemin. Det är också lite lättare med diagnostiken så därför hittar man lite fler fall än tidigare. I Sverige i stort så är det ett redigt rekord, Norrbotten törs jag inte svara på då det är 14 dagar sedan vi kollade. Men jag har bett labbet höra av sig om det sticker iväg och det har de inte gjort.

Är det en topp i Sverige?

– Det kanske är Kebnekaise i Sverige ändå, för jag undrar om vi någonsin sett så här många fall här. Fast i jämförelse med Himalaya är det ju inte så imponerande.

undefined
Mykoplasma smittar via små och stora droppar, till exempel då personen nyser.

Ska man vara orolig?

– Det är otroligt sällsynt att någon dör av mykoplasma. Framför allt drabbar det yngre människor och de är oftast pigga och starka i grunden. Det är ingen livsfarlig infektion.

– Det som är jobbigt är ju att man är sjuk länge och tappar konditionen, men man behöver inte isolera sig och dra ner persiennerna. Är man sjuk så försöker man stanna hemma så man inte smittar folk. Men man smittar 3-5 dagar, det är inte så att man får det från kundvagnen på affären.

Smittan sprids vid nära kontakt mellan personer och genom droppar från luftvägarna, så kallad droppsmitta. Ofta drabbas hela familjer.

När kan man gå till skolan eller arbetet?

– När febern gått över.

Kan man träna fast man hostar och inte har feber?

– Ja, det tycker jag. Men det är bra att låta kroppen i lugn och ro ta hand om läkningsprocessen.

Vad är mykoplasma?

Mykoplasmainfektion orsakad av bakterien Mycoplasma pneumoniae förekommer över hela världen och angriper luftvägarna. Vanliga symtom är heshet, hosta och huvudvärk, men även allvarligare komplikationer som lunginflammation förekommer. Smittsamheten är stor och smittan förekommer i alla åldersgrupper.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!