- Förr om åren har vi inte kunnat sitta på vår altan på kvällarna efter det att myggen kommit. I år har vi kunnat sitta där varje kväll från midsommartid utan att störas av mygg. Det har varit otroligt lite mygg i år, fortsätter Krister Scherling.
Han får medhåll av Stig Lundberg som jobbade som jägmästare fram till 1989 då Domänverket lade ned sitt regionala kontor i Luleå.
- Efter det har jag på heltid kunnat ägna mig åt mina hobbies. Fågelskådning och samla och artbestämma skalbaggar. Jag har mer och mer numera specialiserat mig på skalbaggar och har Nordens största samlingar av dem.
- Jag håller med Scherling om att det finns mycket färre mygg än tidigare år. Orsaken är till stor del att det varit så ovanligt varmt och ovanligt torrt i markerna. Snösmältningen gick direkt ned i backen så att de vattenpölar där mygg förökar sig bildades inte som vanligt. Även flugorna och speciellt då blomflugor är färre i år. Insektsätande fåglar ser dock ut att ha klarat av att skaffa insekter till sina ungar trots att tillgången inte varit lika riklig som tidigare, menar Stig Lundberg.
Krister Scherling berättar att han nyligen var ute och cyklade i närheten av Niemisel.
- Jag kom då i närheten av kokalvar och förvånades av att de inte omgavs av insekter som jag varit van med tidigare. Även jag tror att den torra sommaren resulterat i färre insekter. Förutom mygg och flugor har jag märkt att även till exempel bromsar, knott och getingar minskat i antal den här sommaren.