Mustiga minnen

Det bubblar och skummar i Måttsundsskogen. Lagligt, dessutom. I ett minimuseum ryms Nyckelbryggeriers historia och än i dag blir det julmust.
? Drycker har en härlig historia, säger Per Önneryd.

LULEÅ2005-12-08 06:30
Julmust är svensk historia, grundreceptet kom från släkten Robert och Harry Roberts i Örebro, berättar han.<BR>Nyckelbryggerier hade och har ett eget recept och varumärket Nyckelbryggerier ligger hos Per Önneryd, från bryggerisläkten Burström i Luleå.<BR>Bubblandet i skogen kommer från en nysprättad julmust, årets upplaga. <BR> ? Det rätta skummet får du från rätt lagring, och råvarorna, säger Per Önneryd.<BR>I år är produktionen av julmust från Nyckelbryggerier större än vid fjolårets testförsäljning och marknaden är ut-ökad till Norrbotten samt delar av Västerbotten.<BR><BR><STRONG>Museum i Måttsundsskogarna</STRONG><BR>Per Önneryd och Marika Öhrling är de enda verksamma i Nyckelbryggerier. Bryggningen sker i bryggerier utanför länet. <BR>Norrbotten är tomt på bryggerier men var tidigare rikt representerat, via Top i Gällivare, Piteå Bryggeri, Boden Ångbryggeri med flera bryggerier.<BR>Luleå bryggeri övertog de två sistnämnda. Med tiden byttes namn till Nyckelbryggerier.<BR>I en timmerstuga, gjord för mässkampanjer men i dagarna museum i Måttsundsskogen, finns minnena från Nyckelbryggerier.<BR>Sällskapet W6 inköpte en leverans för den ansenliga summan 31 kronor och 50 öre, står att utläsa av avräkningsboken från 1924.<BR>Faktiskt finns gammal oöppnad julöl på flaska. Det är inte tillrådigt att tjuvsmaka. <BR>Per Önneryd visar en tappmaskin från 1800-talet som i hög grad sysselsatte kvinnor. Bredvid står en kolsyreapparat och en maskin som tryckte ner korken.<BR><BR><STRONG>Intressant med drycker</STRONG><BR>Det var en Sundsvallsbo som i början av 1900-talet byggde bryggeriet vid Luleälven som kom att bli Nyckelbryggerier. Efter konkurs några år senare kom släkten Burström in.<BR>För omkring 15 år sedan lades bryggeriet i Luleå ner. Några år ytterligare fanns depå på Storheden fast det tog också slut.<BR>Emellertid återuppstod Nyckelbryggerier för några år sedan, via bland andra Per Önneryd. Försöken att etablera sig på marknaden strandade i konkurs och även då återuppståndna bryggeriet i Gällivare, med and-ra ägare, fick ge sig.<BR>Det hade öppnats många nya bryggerier vid denna tid. Många försvann.<BR> ? Skatter och problem med likviditeten har bidragit till det. Men det finns små bryggerier nu som visar bra resultat, och de har pengar bakom sig. Drycker är intressanta, och det är intressant att brygga på naturliga produkter, motiverar Per Önneryd sitt intresse. Om det blir någon ny bryggning i Norrbotten är osagt.<BR><BR><STRONG>Bra naturliga råvaror</STRONG><BR>Det är i varje fall original som gäller för Nyckelbryggerier, påtalar Per Önneryd.<BR> ? Vi tillverkar totalt 200.000 liter på ett år. Det är julmust, svagdricka och nyckelöl 3,5. Det ska vara bra naturliga råvaror.<BR>Ölen, likt gamla mellanölen fast svagare, är efter hans morfars, Folke Burströms, recept. Svagdrickan är populär, uppger Per Önneryd.<BR>Han berättar också om återuppståndna Fjällmarkens källvatten, med smakerna citron, lingon, åkerbär och päron. Apelsindricka är på gång. En starköl kan komma med tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om