Musikens makt: Därför dröjer ödesbeslutet

Ödesbeslutet för festivalen Musikens makt skjuts upp. "Kulturförvaltningen måste få tag på rätta juridiska kompetensen", säger Omar Jakobsson (S), kulturnämndens ordförande.

FESTIVALÖDE. Musikens makts framtid står på spel – och kulturnämnden inväntar en utvärdering av arrangörerna. "Bland annat ska de räkna samman ungdomar i olika åldersgrupper som besökte festivalen", säger Omar Jakobsson, ordförande.

FESTIVALÖDE. Musikens makts framtid står på spel – och kulturnämnden inväntar en utvärdering av arrangörerna. "Bland annat ska de räkna samman ungdomar i olika åldersgrupper som besökte festivalen", säger Omar Jakobsson, ordförande.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-08-29 18:31

Debatten har gått het gällande Musikens makt, ända sedan i fjol när kommunens tillväxtkontor utredde förutsättningarna och kom fram till att den skattefinansierade festivalen borde upphandlas.

Tanken var att kulturnämnden skulle fatta beslut i frågan i september – men nu skjuts ärendet upp till i slutet av oktober.

– Kulturförvaltningen behöver mer tid. De kände sig inte klara utan måste få tag på rätta juridiska kompetensen som kan avgöra frågan gällande upphandling eller inte. De måste få göra ett bra jobb, säger Omar Jakobsson, ordförande.

Utöver upphandlingsjuridiken saknas också uppgifter kring hur sommarens Musikens makt gick.

– Vi behöver arrangörernas utvärdering. Bland annat ska de räkna samman ungdomar i olika åldersgrupper som besökte festivalen.

Omar Jakobsson menar att åldersspridningen är viktig att fastställa, eftersom Musikens makt har kritiserats för att inte locka en tillräckligt ung publik.

– Vissa har argumenterat för att Musikens makt vänder sig till fel målgrupper, till äldre som kan betala för sig, men jag tror inte på det.

Han besökte själv årets festival för att bilda sig en uppfattning.

– Fredagens festival var en av de bästa jag har varit på. "Vibbarna" då var att Musikens makt når ut till de målgrupper som vi, från kommunens sida, tycker är viktiga.

I debatten kring festivalens framtid har det tydligt framkommit att arrangörerna själva vill vara ett alternativ till mer kommersiellt inriktade gatufester.

– Vad är Musikens makt i dag? En motkraft till de strömningar i samhället som ser människor som siffror. Musikens makts värde ligger inte i ökad centrumhandel eller att sälja hotellnätter, sa festivalgeneralen Elisabeth Rosenbrand under invigningstalet.

Omar Jakobsson har viss förståelse för arrangörernas anti-kommersiella hållning.

– Det är lätt att fixa sponsorer när det finns intäktsmöjligheter i exempelvis öltält, men jag känner sympati för att festivalen är nykter.

Kulturnämndens ordförande menar också att upphandlingsreglerna generellt kan motverka ideella kulturarrangemang.

– Att lägga ut Musikens makt på entreprenad innebär stora svårigheter. Någon annan kan då ta ursprungsidén och samtidigt kräva mindre pengar av kommunen. Grundkonceptet handlar ju om ett intellektuellt ägande. Vi får se var vi hamnar i dessa frågor.

Men i grunden är du positiv till Musikens makt?

– En framgångsrik och unik festival. Men jag vill vänta tills utredningen ligger framför mig, innan vi kan ta beslut, säger Omar Jakobsson.

Målet är att kommunfullmäktige kan fatta slutgiltigt beslut i frågan innan årsskiftet.

Under tisdagen hade kulturnämndens arbetsutskott sammanträde när det bland annat klubbades att Luleå Art Biennal föreslås få 500 000 kronor för att inleda arbetet med att arrangera en konstbiennal nästa år. Kommunens totala insats blir cirka en miljon kronor, uppdelat på två omgångar.

– Luleå har en bra tradition på konstområdet men vi behöver impulser från övriga världen också. Inte minst viktigt för de konstnärer som deltar. De lär mycket av varandra, säger Omar Jakobsson.

Även Folkets bio, som förra hösten flyttade in i Royalbiografen i centrala Luleå, föreslås få ett verksamhetsbidrag på 200 000 kronor.

Att skattemedel ska gå till alternativ bioverksamhet ser Omar Jakobsson som en självklarhet.

– Biomarknaden de sista 20 åren har varit förkrossande kommersiell. Mycket kvalitetsfilm från andra delar av världen nådde aldrig upp till Luleå tidigare. Därför är Folkets bio jätteviktigt, tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om