Museet storsatsar i Kiruna
I veckan flyttar Norrbottens museum en stor del av sin verksamhet till Kiruna. Dels så anordnas de årliga museidagarna i Kiruna och dels samlas drygt 100 deltagare från hela landet för att delta i länsmuseernas samarbetsråds årsmöte.
Med sig i bagaget har museichefen Curt Persson och hans personal bland annat föremål från museets samlingar, film, utställningar, föreläsare, workshop och en massa annat.
Så sent som för två år sedan var det faktiskt Kiruna som var skådeplatsen för de årliga museidagarna och anledningen till att det redan är dags för ett återbesök är förstås det stora årsmötet med folk från hela Museisverige som Norrbottens museum är värd för den 14-15 mars.
Decentraliserat
Museichefen Curt Persson berättar att Norrbottens museum är det mest decentraliserade av alla de 21 länsmuseum som finns i Sverige.
- Vi vill passa på och visa för de andra hur vi arbetar. Det går att erbjuda en högkvalitativ verksamhet med den budget vi har, säger han.
Curt Persson är mycket nöjd med det faktum att 160.000 av museets totalt 205.000 årliga besök görs på andra orter än i Luleå. Länsmuseets byggnad i Luleå får alltså årligen ta emot 45.000 besökare.
Museidagarna vänder sig till skolungdomar och deras lärare och det har visat sig att Norrbottens museum är osedvanligt duktiga på att locka till sig de unga länsborna.
- I andra län har man problem att attrahera de unga men vårt problem är att vi inte har pengar att ta hand om alla barn och ungdomar som är intresserade. Vi måste söka pengar för att ha råd att anställa fler pedagoger, säger Persson.
Viktig grupp
Museipedagog Ida Wikström berättar att barn och ungdomar är en stor målgrupp för museet och att man samarbetar med skolan.
- I Kiruna har vi bjudit in gymnasieeleverna och vi kommer att prata mycket om det som händer i Kiruna just nu - stadens kommande förändring. Vi kommer bland annat att höra vilka byggnader som ungdomarna tycker är viktiga att bevara.
Samtliga lärare i Kiruna har också inbjudits till en träff med museets personal.
Arkeologen Lars Backman är en av föreläsarna under museidagarna. Han kommer att prata om de arkeologiska utredningarna som görs inför stadsflytten.
- Det finns mycket att rota i för arkeologerna i Kiruna. Inlandet är överlag väldigt outforskat arkeologiskt och därför blir det extra intressant och spännande, säger Curt Persson.
Bok och film
Författaren Kalle Lindqvist föreläser under rubriken Livet längs linjen. Det kommer att handla om människorna som bodde längs järnvägen mellan Kiruna och Narvik.
- Vi kommer att ge ut hans berättelse som bok senare under det här året, avslöjar Persson.
Museets egna fotograf och filmare Staffan Nygren har premiärvisning av en nygjord dokumentär som han gjort. Den handlar om Folke Lax snickeri i Övertorneå, en kvarleva från en svunnen tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!