En ljuvlig doft av nybakat bröd möter upp när Kuriren kliver in i köket. De tre kockarna Jimmy Ahlbäck, Ladda Olli och Christina Häggström är i full färd med att förbereda dagens lunch.
– Det kom en kvinna hit och frågade om maten, sen bad hon om att få äta. Det var fläskpannkaka och sylt den dagen, minns Christina Häggström.
Maten föll juryn i smaken, så pass att förskolan nu är en av tio i landet, enda i Norrland, som har chans på priset Årets förskolekök.
– Vi är jätteglada! Bra mat är inget som sker över en natt utan det är personalens positiva inställning, ett lagarbete från alla. Vi får även mycket respons från föräldrar, vi är intresserade av god och näringsriktig mat, säger Christina Häggström.
Jimmy Ahlbäck håller med:
– Det som är så kul med nomineringen är att det känns som en bekräftelse, säger han.
Maten är prioriterad
Förskolan drivs som intraprenad och väljer själva var de vill satsa pengarna, maten är ett prioriterat område, särskilt ekologiska livsmedel.
– Priserna är extremt mycket högre, men nu har det kommit nya EU-direktiv som ska göra det lättare för kommunerna att köpa in ekologiskt, jag hoppas att det underlättar, säger Jimmy Ahlbäck.
Munkebergs förskola nöjer sig inte bara med att maten ska vara näringsriktig och god. En gång i månaden bjuds det på önskemat samt kulturmat, därtill ägnas en hel vecka varje höst åt närproducerad och traditionell norrbottnisk kost och råvaror, en Norrbottens vecka helt enkelt.
– Önskematen blir en demokratifråga. Barnen får önska maträtt och sedan rösta, säger Christina Häggström.
Populäraste maträtten är klassikern köttbullar och makaroner.
Mycket mat i köket
När det serveras kulturmat väljs maträtten utifrån vilka nationaliteter som finns bland barnen. Oftast blir det landets nationalrätt, ute på avdelningarna pratar de sedan om landet ifråga och ser på kartan, exempelvis.
Även pedagogerna ute på avdelningarna hyllar förskoleköket.
– Vi är jätteglada och stolta. Vi brukar säga att det absolut bästa med vår förskola är att vi har ett tillagningskök där man tillagar maten från råvaran. Köket är en del av förskolan och vi ser oss som en enhet, säger Anneli Palmklint, förskolelärare.
Femåriga Pontus Åström gillar maten. Han berättar att alla vid matbordet brukar säga att det är jättegott och tacka kockarna. Bäst är att maten är så god samt att det finns så mycket mat i köket. I dag serveras palt.
Hur smakar det?
– Palt! Har du aldrig ätit palt?! svarar Pontus Åström.