I förra veckan framkom att S nu säger ja till ett årligt "riktmärke" i asylmottagandet och har med det i sitt bud till övriga partier i migrationskommittén, som den 15 augusti ska komma med sitt slutbetänkande.
Återigen prövas det bräckliga regeringssamarbetet mellan S och MP, som har en humanistisk asylpolitik som en av sina viktigaste hjärtefrågor och därför inte vill ha några, som de tolkar det, "volymmål" i migrationen.
– Vi kan inte sitta i en regering där olika partier tar olika beslut. Det finns en gräns för varje parti. Självklart ska man kompromissa i politiken, men inte om grundläggande värderingar, sa MP:s språkrör Isabella Lövin under måndagens P1 Morgon.
I söndags hade partistyrelsen krismöte och enligt medieuppgifter höjdes kraven internt på att MP måste lämna regeringssamarbetet.
Henrik Ölvebo (MP), kommunalråd i Gällivare och ledamot i partistyrelsen, vill dock inte lämna några närmare detaljer om hur diskussionen gick.
– Jag kan bekräfta att jag satt i möte men vill helst inte kommentera något mer för nu, säger han.
Kalixpolitikern Sven Nordlund, vice ordförande för MP Norrbotten, ställer sig dock öppet bakom Isabella Lövins kritik mot S.
– Vi ska stå upp för asylrätten, en självklarhet för mig. Vi har en osäker värld med många människor på flykt och då måste Sverige kunna visa solidaritet, när vi ändå har så stora resurser. Nu är det S som har bollen.
Opinionsläget är fortsatt tufft för MP, som med 3,4 procent i senaste Sifo-mätningen noterade sitt lägsta stöd på tio år, men Nordlund ser inte det som anledningen till att partiet nu är extra stridbara i migrationsfrågan.
– Jag ser inte på detta taktiskt, utan mer ideologiskt och visionärt. För mig handlar inte politik om att räkna röster.
Även Paulina Koskenniemi, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå, uttrycker besvikelse över hur S resonerar kring asylmottagandet.
– Jag förstår Isabella Lövin. Migrationsfrågan handlar om mänskliga rättigheter. När fler och fler partier lämnar den gemensamma grundsynen, är det klart att man blir besviken. Solidaritet är vår viktigaste grundprincip.
Varför är det fel att införa volymmål?
– Eftersom det handlar om mänskliga rättigheter blir det konstigt att prata om människor i siffror. I stället borde vi prata om människor på flykt som söker ett tryggare liv.
MP har blivit överkörda av S förut, och många minns dåvarande språkröret Åsa Romsons tårar efter de skärpta asylreglerna 2016.
Nu har partiet att välja mellan att acceptera att S bortser från deras principer i migrationsfrågan, eller att lämna regeringssamarbetet.
– Ett svårt beslut. Jag är glad att inte behöva ta det, säger Paulina Koskenniemi.