Regeringen har som mål att förbjuda försäljningen av nya fossildrivna bilar 2030 men Miljöpartiet vill nu tidigarelägga detta och tycker att 2025 är året då försäljningen ska förbjudas. Vänsterpartiet stöder det.
Miljöpartiet vill att försäljningen av bensin och diesel ska förbjudas fem år senare, 2030. Partiet lade fram sina krav under onsdagens särskilda debatt i riksdagen om klimatet.
Annika Eriksson, ordförande i Miljöpartiet i Luleå och med många år inom politiken, förklarar varför partiet vill ha så snabb tidsplan.
– Det är en klimatkris. Världen måste överleva och då måste vi börja, eller vi borde ha ställt om för länge sedan. Det är ingen tid att vänta på det, säger Annika Eriksson.
Hon fortsätter:
– Ska vi någon gång få bort de fossila bränslena måste vi fasa ut nyköpen av dem, så är det ju. Och genast.
Nu är det elektrifierade bilar som gäller, rena elbilar, laddhybrid eller elhybrid. Avstånden och klimatet i Norrbotten är utmaningar som måste lösas för att livet med en ren elbil ska vara smidigt.
Annika Eriksson anser att laddinfrastrukturen i Norrbotten börjar bli ganska bra. Hon lyfter även fördelen att människor som bor i glesbygd, som är fallet för många i Norrbotten, kan tanka hemma om man investerar i en elbil.
Elbilar är subventionerade genom det så kallade bonus-malus-systemet som kan ge en privatperson upp till 70 000 av staten.
– Ju fortare vi kommer igång med att köpa elbilar, ju fortare kommer de ut på begagnatmarknaden. Folk som inte har mycket pengar köper alltid en begagnad bil och då gäller det att få ut även elbilarna på andrahandsmarknaden men det bygger ju på att någon köpt den i förstahand, säger Annika Eriksson.
Vad har du för bil själv?
– Jag har en bensinbil, en ganska liten Toyota Yaris som är ganska gammal. Den kör jag med när jag behöver den men jag bor i stan och har även en elcykel och det är framför allt den jag använder i det dagliga.
Varför köpte du inte en elbil?
– Det tänker jag göra nästa gång jag köper en bil. Den här rullar på än så länge och jag väntar in att de ska bli lite billigare, då ska jag också köpa en elbil. Men jag kör så sällan, hade det varit så att jag använde bilen och pendlade flera mil, då hade det varit aktuellt att köpa en ny bil men den här använder jag inte till det. Det är mer en sommarbil, kan man säga.
Om Miljöpartiet får gehör för sina tankar kommer det bli en utmaning för bilbranschen att hänga med i svängarna.
– Jag tror inte marknaden är redo att förbjuda försäljningen av nya bensinbilar inom fyra år men jag tror däremot att det är bra att påskynda och att ha höga och ambitiösa mål för att minska klimathotet, säger Fredrik Söderholm, vd för Bilkompaniet.
Samtidigt pågår en mycket snabb omställning. Bilkompaniet säljer bland annat Kia där 84 procent av försäljningen i Sverige under 2021 varit elbilar eller laddhybrider.
– Utvecklingen går oerhört fort på elbilssidan där räckvidden på bilarna nu är uppe över 50 mil per körning. Men man måste kunna ladda och där tycker jag att det borde gå hand i hand med infrastrukturen för laddstationer, det går inte att gå i förväg och stänga ner vissa fossila bränslen och bara klara sig med det andra, säger Fredrik Söderholm.
Marcus Bergdahl Lugnet tankar diesel i sin Audi vid OK. Han tror inte det är rimligt att sluta sälja nya fossildrivna bilar redan om fyra år och sluta med bensin och diesel 2030.
– Många motsätter sig nog det, särskilt här uppe i norr, säger Marcus Bergdahl.
Han lyfter osäkerhetsfaktorer som inköpspris, avstånd, laddinfrastruktur och att elbilarnas räckvidd minskar i kyla. Som tekniklärare och intresserad av ny teknik har Marcus Bergdahl alltid följt Tesla som drivit på elbilsutvecklingen. Nästa bil lär bli en elbil, vare sig han vill eller inte. Men han vill.
– Det hade varit trevligt, säger Marcus Bergdahl Lugnet.
Margareta Sarri, välbekant profil från Nikkaluokta, har stannat till i Luleå för att tanka på sin väg söderöver.
Hon tycker det låter bra att fossildrivna fordon fasas ut så snabbt som möjligt, i 60 års tid har hon kunnat följa klimatförändringarna i Nikkaluokta.
– Man har märkt det på växtligheten och årstiderna, det är annorlunda, säger hon.
Faktum är att snart finns laddare även i Nikkaluokta. Det är på gång ganska snart.
– Det kommer installeras i Nikkaluokta också, vi måste följa med utvecklingen, säger Margareta Sarri.