Motorgården hotas: "De förstår inte vad de gör"

Luleå kommun vill dra in stödet till Motorgården. Enligt föreståndaren Torbjörn Persson vore det sannolikt en dödsstöt för verksamheten, som han anser gör stor samhällsnytta.

"Hälften av alla som är hos oss och skruvar är invandrare", säger Torbjörn Persson, som anser att Motorgården gör stor samhällsnytta, inte minst inom integration.

"Hälften av alla som är hos oss och skruvar är invandrare", säger Torbjörn Persson, som anser att Motorgården gör stor samhällsnytta, inte minst inom integration.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-06-01 10:30

– De förstår inte vad de gör. Motorgården är den enda mötesplats för motorburen ungdom som finns i Luleå. Vi arbetar brottsförebyggande, med integration och med att bygga självkänsla hos ungdomar som far illa i skolan, säger Persson, kassör i SHRA Luleå, som driver verksamheten.

Förslaget från kultur- och fritidsförvaltningen är att dra in det årliga driftsbidraget på 350 000 kronor samt bidraget som täcker hyran på 340 000. Avtalet för kvällsverksamheten har kommunen och SHRA haft i många år. Ärendet har likheter med det förändrade stödet till Ebeneser och behandlas i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott på onsdag.

undefined
Förslaget från förvaltningen är att stödet till SHRA för Motorgården dras in.

Förvaltningen lutar sig mot besöksstatistik för 2017–2019, som den anser visar att Motorgården inte når sin målgrupp. Av 20 besökande på kvällstid är åtta äldre än 23 år.

– Målgruppen som nyttjar Motorgården inte riktigt rätt för de Ung i Luleå jobbar med, 16-20-åringar. Även om det blivit fler unga där de senaste åren är fortfarande majoriteten unga vuxna och vuxna, säger Patrik Bylin, kultur-och fritidschef.

Förslaget är att SHRA får förlängt bidrag till 1 oktober och därefter möjlighet att söka vanligt verksamhetsbidrag.

Motorgården är belägen i Notviksstan. Här finns bland annat två verkstäder och en samlingslokal. Motorgården har även dagverksamhet, där Torbjörn Persson är heltidsanställd. Han anser att allting hänger ihop.

– Vi har folk här från tio på morgonen till tio på kvällen. Vi tar exempelvis emot studerande vid vuxenutbildningen, personer i arbetsträning, sjukpensionärer, dömda inom frivården och skoltrötta ungdomar. Vi blir ett snabbspår till mekanikeryrket. Det är ett bristyrke i dag.

undefined
"Det här är en klassfråga. Om man bor i villa och har föräldrar som är ekonomiskt starka kan man meka i garaget. Men bor du med en ensamstående mamma på Tuna så har du inga möjligheter att skruva. Samma sak för invandrare", säger Torbjörn Persson.

Men nu flyttas vuxenutbildningen till F21-området och något nytt avtal är inte klart för dagverksamheten heller. Bidraget är på 600 000/år, huvudsakligen från arbetsmarknadsförvaltningen.

– Kommunen vill att vi ska få in finansiering från annat håll, och kanske driva dagverksamheten som ett socialt företag. Men vilket företag vill sponsra oss med 500 000? Jag anser att det här är kommunens ansvar.

Han håller inte med om att Motorgården missar sin målgrupp.

– Det står i vårt avtal att prioriterad åldersgrupp är 16 till 23 år. Sedan har vi fått fler och fler ungdomar de senaste åren. Det är ju en EPA-boom nu. Vi har även en hel del tjejer. Hälften av alla som är hos oss är invandrare.

Torbjörn Persson har jobbat 30 år på Motorgården. Han tycker att funktionen förändrats.

– Förr i tiden var man färdig här när man fyllt 18. Nu vill ungdomar vara med äldre, och äldre ända upp till 30 vill vara här. Kommunen har haft synpunkter på att vi inte är tillräckligt med personal men ändå är det alltid flera vuxna. 

undefined
Kvällsverksamheten på Motorgården är stängd under coronapandemin. Nu hotas hela gården av nedläggning. "Det vore förödande", säger Torbjörn Persson.

Torbjörn Persson anser att Luleås fritidsgårdar är tomma på vuxna förebilder.

– De som arbetar där går på timpeng och är för unga. Om jag kan lära en 18-åring att skruva i bilen så lyfter jag honom och då blir jag en viktig person för honom. Då kommer han att lyssna på mig och ha mig som förebild i stället för någon kriminell, som annars lätt fångar upp de här ungdomarna. Jag gissar att vi är ett av få projekt i Luleå som är samhällsekonomiskt lönsamt.

SHRA bemannade tidigare Mekverkstaden i Råneå en dag i veckan. Den bemannas nu av Ung i Luleås egen personal och föreslås bli kvar.

– Det finns ingen rim och reson. Verksamheten i Råneå har mycket sämre förutsättningar.

Motorgården/statistik

Så här ser besöksstatistiken kvällstid ut för Motorgården:

2017: 16-18 år: 1,8. 19-23 år: 5,5. 23+: 8,6.

2018: 16-18 år: 4,4. 19-23 år: 4,5. 23+: 8,6.

2019: 16-18 år: 6,5. 19-23 år: 5,9. 23+: 8,3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!