Mötesplatsen saknar pengar till personal

Navet, kommunens mötesplats för ungdomar och unga vuxna, ska öppna till hösten är det tänkt. Men det fattas pengar för att klara bemanningen.

Trappan ska möbleras med kuddar, så kan den fungera som både myshörna och läktare.

Trappan ska möbleras med kuddar, så kan den fungera som både myshörna och läktare.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-03-06 06:00

Robin Lindquist är än så länge den ende anställde vid Navet, kommunens stora satsning på en mötesplats för ungdomar och unga vuxna 16-30 år. Lokalerna, där SVT tidigare hade sin redaktion håller på att byggas om. Det är rörigt och en byggarbetsplats på första våningen, på andra våningen där det finns mer kontorsrum har man hunnit längre. Tanken är att Navet ska öppna till hösten någon gång, men något datum är inte fastslaget. Personalsituationen är inte löst, kultur- och fritidsförvaltningen saknar pengar för att bemanna Navet.

– Jag kan inte öppna huset själv, säger Robin Lindquist, verksamhetsledare för Navet.

– Avdelningen har frigjort de resurser vi kan, till hyran och Robins tjänst, säger Åsa Lundmark som är chef för Ung i Luleå, en avdelning inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Satsningen på Navet presenterades våren 2018 av kommunalrådet Niklas Nordström, stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson, fritidsnämndens ordförande Inger B. Larsson och Diös affärschef Johan Lång. Kommunen har tecknat ett tioårigt hyresavtal med fastighetsägaren Diös.

Anders Persson, som tillträdde som kultur- och fritidschef i oktober 2018 säger att satsningen på Navet inte är finansierad fullt ut.

– Den förstudie som låg till grund för mötesplatsen byggde på att man skulle hyra 300 kvadratmeter. Nu hyr vi en yta på 1 100 kvadratmeter, det gör att kostnaden går över den budget som finns, säger Anders Persson.

Anders Persson tillägger att man vänder och vrider på alla stenar, för att lösa finansieringen så att mötesplatsen kan bemannas. Frågan ska diskuteras med kommundirektören.

– Det här är en övergripande kommunal grej, alla förvaltningar får gå in med något, säger Anders Persson.

Han liknar det vid ett pussel som förvaltningarna måste lägga, det kan lösas på två sätt. Antingen får förvaltningarna flytta över tjänster till Navet eller så kan verksamheter flyttas till Navet.

– Det kan bli så att man flyttar över befintliga verksamheter till Navet, det är ingen verksamhet som försvinner, man byter bara lokalen, säger Anders Persson.

En grundbemanning på tre personer, utöver verksamhetsledaren, skulle göra det möjligt att hålla öppet 36 timmar i veckan till en kostnad av minst 1,2 miljoner kronor. Med fem anställda, utöver verksamhetsledaren, går det att hålla öppet ytterligare cirka 20 timmar i veckan, beroende på schemaläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om