Anton Niemi var nio år när hans typ 1-diabetes upptäcktes. Han var skakig, trött och ständigt törstig.
- Jag kunde knappt hålla i besticken ordentligt. När vi åkte till sjukhuset mättes blodsockret till 88 millimol per liter. Hos en frisk person ska det ligga mellan fyra och åtta. Jag var väldigt nära döden, säger han.
Från den dagen har Anton Niemi, som snart fyller 18, tagit fem insulinsprutor om dagen. Det gör också Josefine Ström, 17, som fick samma diagnos för två år sedan.
- Jag var helt apatisk och gick ner 12,5 kilo på knappt två månader, säger hon.
En omställning
Nu vill Josefine Ström och Anton Niemi skapa det som de själva saknade när livet förändrades.
- Det är en omställning att plötsligt få typ 1-diabetes. Man rår inte för det. Det är många tankar som går runt i huvudet. Tanken är att personer med den här diagnosen ska ha någonstans att vända sig, där de kan prata känslor. Ung diabetes är en del av Svenska diabetesförbundet. Vi saknade något lokalt i Luleå, förklarar Josefine Ström.
Hon kände till att Anton Niemi led av samma sjukdom och skickade ett mejl till honom. Han nappade direkt och Lokala ung diabetes i Luleå föddes. Nätverket riktar sig till personer i åldrarna 15 till 30 med typ 1-diabetes.
- Jag tyckte att idén var jättebra. Jag vet själv hur svårt det var att bara vara nio år och få diagnosen. Jag var rädd att kompisarna skulle se annorlunda på mig. Jag hade velat ha någon att prata med och lära av. Det är inte samma sak att prata med föräldrar och sköterskor, säger Anton Niemi.
Stödgrupp för anhöriga
Det är inte bara unga diabetiker som får en mötesplats.
- Vi vill även fungera som en stödgrupp för anhöriga. De kanske undrar hur de ska göra om deras barn får en sockerkänning, eller hur de ska bemöta någon som är drabbad, säger Anton Niemi.
Lokala ung diabetes i Luleå är i ett utvecklingsstadium. Josefine Ström och Anton Niemi har skrivit ett 40-tal informationsbrev till unga med typ 1-diabetes.
- Vi ska lämna dem till Sunderby sjukhus nästa vecka. De skriver sedan adresserna och postar breven. Vi hoppas att intresset är stort, säger de.