Traditionsenligt firades vintersolståndet med ett kort men kärnfullt fyrverkeri i natt i byn Juoksengi i Tornedalen. En av eldsjälarna är revisorn Kenneth Taavo, Luleå, men med rötter i Juoksengi.
- Exakt klockan 00.38 startade fyrverkeriet. Vi avslutade med en tolv tums megabomb. Så det small till ordentligt och lyste upp himlavalvet. Nu ser vi också att det sakta men säkert blir ljusare.
Mitt i natten
- Det här att vi saluterar vintersolståndet har blivit en tradition i Juoksengi. Vi startade 1996. Det brukar komma ett 50-tal personer trots att det är mitt i natten och mitt i veckan, säger Kenneth Taavo.
Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på himlen på norra halvklotet. Solen står då i zenit över Stenbockens vändkrets.
Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen. Det medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt.
Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp. Omkring två veckor efter vintersolståndet befinner sig jorden som närmast solen, vid perihelium.
Koppling till julen
Inom skilda religiösa system uppfattas vintersolståndet som anmärkningsvärt. Den svenska julen har ursprungligen en koppling till vintersolståndet. I den julianska kalendern var nämligen natten mellan 24 och 25 december den dag då vintersolståndet inföll.
Det har även haft en påverkan på kalendersystem. Ett exempel är midvinterfesten under natten Hōku (på Hawaii under fullmånen närmast vintersolståndet). Inom judendomen är det den första dagen av Tekufot tevet, då man enligt tradition inte ska dricka vatten lagrat i huset.
Samtidigt som vi nu upplevt det stora mörkret, vintersolståndet, så förmörkades även månen på tisdagen. Senast en total månförmörkelse inträffade var i februari 2008.
Solen skiner
Mitt i allt detta mörker kan det vara på sin plats att nämna att antalet soltimmar i november i Luleå var över det normala.
- Vi noterade 51 soltimmar för Luleå mot det normala som är 34 soltimmar. Den högsta siffran som uppmätts är 76 soltimmar 1995. Minst sol minns vi från år 2000 då mätningen visade endast 6 soltimmar. Hittills i december har Luleå uppmätt 3,4 soltimmar. Normalsiffran för hela december ligger på endast 5 soltimmar, berättar meteorolog Gunnar Berglund, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, Norrköping.