Norrbottens-Kurirens specialbilaga "Luleå 400 år" rymmer inte bara tillbakablickar mot stadens historia utan innehåller också en framtidsspaning.
Vi har träffat fyra redan omskrivna unga Luleåbor som har sin framtid framför sig. Vem vet, kanske tar någon av dem plats i nästa jubileumsbilaga?
Matematik har alltid varit 19-årige Jakob Fredbys passion. Intresset uppstod i dagisåldern. I fem års ålder sattes han resolut i skolbänken av sin storasyster som är åtta år äldre.
– Jag blev omgående intresserad av siffror. Att försöka hitta ett samband har alltid fascinerat mig.
Jakob Fredby är uppvuxen på bostadsområdet Björkskatan och lämnar om några veckor Luleå gymnasiebys spetsutbildning i matematik.
Till hösten vill han studera teknisk fysik på Chalmers i Göteborg, men innan dess väntar en SM-final i fysik. Jakob Fredby är en av ytterst få elever som lyckats kvalificera sig till tre SM-finaler samma år; i matematik, fysik och programmering. Siktet är inställt på att ta en plats i det svenska laget till fysik-OS.
– I skolan får vi lära oss formler, men i en SM-final handlar det om problem som vi aldrig stött på tidigare. Tävlingen går ut på att utveckla sitt logiska tänkande. Det är en rolig utmaning.
Egentligen är det pappa Jespers förtjänst. Han är stor basketentusiast och ledare i BK Vråken.
– Jag och min syster hade aldrig någon chans att komma undan. Vi var mer eller mindre tvingade att följa på alla träningar. Det är jag glad för i dag, säger Felicia Camara Ponturo.
I hemmet har hon två SM-guld, men det var först nu som hon går med på att kalla sig svensk mästare. Förra våren ställdes slutspelet in på grund av pandemin och den gyllene medaljen har – i hennes ögon – inte samma värde som årets guld.
Felicia Camara Ponturo är en del av Luleås framgångar på basketplanen. Förr såg hon upp till spelare som Frida Aili, Ellen Nyström och Allis Nyström. I dag är de hennes lagkamrater och vänner.
– Om jag kan vara en bra förebild för unga tjejer så kommer jag försöka bli det. Idrotten är en viktig sammanhållande kraft i Luleå. Det känns som om både idrotten och näringslivet har gett staden en rejäl skjuts in i framtiden.
26-årige Johan Lundberg är en genuin Luleåbo. Han är uppvuxen i centrum och började studera på LTU, men någon examen blev det aldrig.
2018 hoppade han av studierna för att satsa allt på sitt företag. Två år senare är Ozoneair ett av Luleås snabbast växande företag och omsätter 60 miljoner kronor om året.
Affärsidén dök upp under ett besök i familjens sommarstuga i Kallax.
– Jag vet att ozon används vid vattenrening och tänkte att kanske kan man använda det även för att ta bort dålig lukt.
Resten är redan historia. I dag finns marknaden i Sverige, Finland, Norge och Danmark, men steget ut i Europa är på gång samtidigt pågår förberedelser för att flytta tillverkningen från Kina till Luleå. Om planerna går i lås kan fabriken på Ektjärn i Gammelstad på sikt skapa 60 nya jobb.
Efter att ha ställt upp i talangtävlingar i Stockholm, Umeå, Örnsköldsvik och Haparanda kan drömmen vara på väg att bli verklighet.
I snart ett år har 21-åriga Angelica Larsson arbetat tillsammans med ett team av låtskrivare, musiker och producenter från BD Pop i Luleå. I hennes dator finns fem-sex färdiga låtar som är klara att skicka in till skivbolag.
I dag försörjer hon sig som dumperförare, men hennes stora intresse i livet kan snart vara hennes jobb.
– För mig har tanken att syssla med musik på heltid alltid varit en dröm, men den har haft svårt att tro på. Nu känns det som om jag kanske ändå är på väg.
Numera är hon inte ensam på scenen med sin gitarr, men låttexterna är fortfarande på svenska.
– Det gör det lättare att leva sig in i texterna. Det kan kännas lite naket ibland, men för mig är det en viktig del av min musik.