Mörka siffror hos Arbetsförmedlngen

Senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen visar fortsatt mörkt något år framåt.

Luleå2009-06-09 11:00

I år förlorar 3.000 personer sina arbeten i länet. Inför nästa år väntas ytterligare 1.700 bli arbetslösa. Det visar den prognos som gjorts för 2009.

Siffrorna presenteras av Anders Pekkari, utredare och prognosmakare vid arbetsförmedlingen, och av Lena Jatko, chef för Af i Gällivare.

Att människor nu förlorar sina arbeten beror på att efterfrågan ännu är svag efter den ekonomiska nedgången och att näringslivet förlorat arbetstillfällen. Det väntas dröja något år, enligt utredarna, innan marknaden är igång i Norrbotten igen. Därefter kan det dröja ytterligare innan företagarna vågar börja anställa igen.

De aktuella siffrorna visar att det främst är männen som förlorar arbetet i år. Nästa år väntas könsfördelningen bland de arbetslösa bli jämnare.

De arbeten som nu försvinner är främst inom tillverkningsindustrin, offentliga sektorn, transportområdet och konsultverksamhet.

Över halvmiljonen 

Över en halv miljon svenskar kommer att vara arbetslösa nästa år.
Men stora pensionsavgångar gör att det inom några år blir hård konkurrens om arbetskraften igen, inte minst ingenjörer och sjukvårdspersonal.
Arbetslösheten stiger till 11,3 procent och sysselsättningen rasar med 260 000 personer nästa år, spår Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Därmed är sysselsättningsökningen under högkonjunkturen, mellan 2005 och 2008, utraderad.

Industriföretag har drabbats hårt av den globala finanskrisen och antalet industrianställda beräknas minska med totalt 65 000 personer under 2009 och lika många nästa år. Men när väl vändningen kommer kan det bli svårt att nyrekrytera.
– Det är för få som väljer industriella utbildningar i dag, sade Tord Strannefors och pekade också på att det bland annat kommer att behövas ingenjörer, datatekniker, lärare och sjukvårdspersonal inom några år.
Arbetsförmedlingens prognos bygger bland annat på intervjuer med närmare 13.000 arbetsgivare.

Här finns jobben när det vänder:

Mindre konkurrens om jobben i följande branscher:
Data
Sjukvård och omsorg
Teknik
Lärare
Transport
Bygg och anläggning
Tillverkning
Stor konkurrens om jobben:
Restaurang, hotell
Administration
Försäljning
Källa: Arbetsförmedlingen (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om