Mörka sidor av ljus månad

Det är mörkt nu men vi går mot ljusa tider. Men se upp med ljusmyset. December är nationellt en riskmånad för bränder i hemmet. Men det går att säkra sig, kanske med "årets juklapp".

Luleå2013-11-28 19:00

Räddningschef Patrik Byhlin på Räddningstjänsten i Luleå bjuder varje skyltsöndag in till öppet hus för allmänheten på brandstationen i Luleå. Ett poppis arrangemang som i år infaller den första december på officiella Brandvarnardagen.

– Nationellt visar ju statistiken på att det är vanligare med bränder just denna månad, men bryter man ned det till kommunivå så är det inte så många fall här, säger Patrik Byhlin. Men varje tillbud är förstås ett för mycket och de förebyggande åtgärderna guld värda.

– Brandvarnare, minst en, är det lag på men man kan gärna ha flera och placerade så att du hör larmet när du sover. Bra är också att införskaffa en pulverbrandsläckare på sex kilo. Varför inte köpa en som julklapp, nu finns de i designade varianter har jag sett, säger räddningschefen som förstås själv har en i sin ägo i hemmet.

En brandfilt är också bra att ha. Kanske om elden kommer lös i adventsljusstaken.

– Sätt ljusen i brandsäkra ljusstakar och skippa lullullet som mossa och dylikt. Här på brandstationen har vi nötter i vår adventsljusstake men man kan sätta fina stenar eller dylikt, tipsar Patrik Byhlin. Och tänder man levande ljus så tänk efter före och lämna inte ljusen tända om du lämnar rummet.

Brand i eldstad är också en risk under vinterhalvåret.

– Man ska inte elda för hårt i en kamin avsedd för myseldning. Förklara behovet när du köper eldstad, råder Byhlin. Rekommendationen är att inte mata eldstaden med mer än 2-3 kilo ved i timmen.

Fakta bränder i december

Undersökningar visar att var tionde svensk har erfarenhet av brandtillbud

De senaste fem åren har 42 procent av alla bränder med levande ljus inträffat i december enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt MSB saknar hela 20 procent fungerande brandvarnare

De flesta bränder inträffar dagtid då ett levande ljus inte syns så bra.

De flesta bränder med dödlig utgång inträffar i hemmen. Enligt MSB gör landets Räddningstjänster varje år utryckningar till 6000 bostadsbränder

År 2012 omkom totalt 112 personer i bränder i Sverige. Hittills i år är siffran 82 personer omkomna i brand. Ett par hundra skadas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!