Det är tufft för fordonsindustrin i coronatider. Nedgången i försäljningen av nya bilar på grund av coronapandemin visar sig nu i andra kvartalet.
– Man har en nedgång i fordonstillverkningen i Europa på mellan 30 och 38 procent i år. Nästa år fortsätter nedgången, men kanske blir det sedan en liten återgång, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen som är branschorganisationen för de Skandinaviska leverantörerna till fordonsindustrin.
På grund av coronapandemin reviderade BIL Sweden, som är den svenska branschorganisationen för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar, ner prognosen för nyregistreringen av personbilar med 18 procent från 330 000 till 270 000 bilar. För lastbilar reviderade man ner prognosen med 19 procent, från 47 000 till 38 000 fordon.
Nedgången har påverkat medlemsföretagen i Fordonskomponentgruppen.
– Av de 97 000 anställda som vi har i våra led så är ungefär 80 000 korttidspermitterade, säger Fredrik Sidahl.
Enligt reglerna kan man korttidspermittera under sex månader med en förlängning på tre månader.
– Vi har legat på mot näringsdepartementet om en förlängning över nyår. Har man mer än 250 anställda så måste man varsla sex månader i förväg. Får man inte förlänga korttidspermitteringarna så kommer vi att se en varselvåg i juni och den vill vi inte ha, säger Fredrik Sidahl.
Men att varsla betyder inte att företagen i dagsläget är nära konkurser.
– De krispaket vi fått, korttidsveckan och omställningsstödet, gör att vi kommer att få relativt få konkurser. Det är klart att de företag som hade en extremt dålig marginal innan krisen, ligger illa till, men jag tror vi ska klara det här, säger Fredrik Sidahl.
Trots krisen ser Fredrik Sidahl positivt på framtiden. Att avgaskraven skärps för att kunna uppfylla Parisavtalet betyder en möjlighet för bilindustrin.
– Det är så enkelt att det är en ny industri som föds. Det är en ny affär och den skapar arbetstillfällen och den vill vi ju ha. Vi inom leverantörsindustrin har komponenterna som ska stoppas in i bilarna men nu står allt stilla, säger han.
Efterfrågan på bilar har fallit, något som gjort att även miljöarbetet har bromsat in.
– Vi vill ha en skrotningspremie som ger ett bidrag till att köpa ett nytt miljövänligt fordon. Det skulle stödja en uppstart av industrin, säger Fredrik Sidahl.