Mordet på Tintin – socialförvaltningen instämmer i viss kritik

Socialförvaltningen tar till sig en del av kritiken från Ivo i fallet med Tintin, den åttaårige pojken som mördades av sin pappa.
– Det här har berört oss alla, säger verksamhetschefen Anna Saxin.

Ivo riktade allvarlig kritik mot socialnämnden i Luleå för brister i handläggning och dokumentation rörande Tintin, som mördades av sin pappa. Nu har socialförvaltningen yttrat sig angående kritiken från Ivo.

Ivo riktade allvarlig kritik mot socialnämnden i Luleå för brister i handläggning och dokumentation rörande Tintin, som mördades av sin pappa. Nu har socialförvaltningen yttrat sig angående kritiken från Ivo.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2025-02-19 17:54

Efter mordet på åttaårige Tintin i januari 2023 inledde Ivo, inspektionen för vård och omsorg en tillsyn av socialtjänstens agerande. Ivo riktade allvarlig kritik mot socialnämnden i Luleå och identifierade sju punkter där socialtjänsten brustit i de olika utredningar som man gjort.

Nu har socialförvaltningen lämnat sitt yttrande till Ivo, där det framgår att socialförvaltningen inte delar Ivo:s uppfattning på flera punkter.

– Vi tar ju till oss av kritik som vi får. Vi kommer att följa upp Ivos beslut, kopplat till vad vi ser att vi gjorde där och då, säger Anna Saxin, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå.

Det som står under rubriken "analys och bedömningar" i BBIC-utredningar behöver förtydligas tillägger hon. BBIC står för barns behov i centrum och är ett arbetssätt för socialtjänstens arbete med barn och unga. 

– Det handlar om att arbeta med handläggning och dokumentation regelbundet, det har också skett nya lagstiftningsförändringar under de här två åren, som vi arbetar vidare med, säger Anna Saxin.

Socialförvaltningen instämmer inte i Ivo:s kritik att man inte hämtat in tillräckligt med underlag i sina utredningar. Socialförvaltningen har utgått ifrån principen att inte utreda mer än nödvändigt, angående kritiken av den första utredningen som gjordes.

De brister som uppmärksammats ska leda till åtgärder, skriver socialförvaltningen. Uppgifter om våld ska tydligt dokumenteras i barnavårdsutredningen och riskbedömningen ska förtydligas. 30 utredningar per kvartal ska granskas i internkontrollen, för att se till att barnets röst blir hörd i utredningen. 

Socialförvaltningen tar till sig kritiken, att det inte genomfördes någon riskbedömning i samband med umgängesutredningen. Det var svårt att få en tillräckligt samlad bild, då pappan vägrade medverka i utredningen, skriver socialförvaltningen.

Ivo kritiserade socialförvaltningen för att inte ha lämnat någon rekommendation angående umgänge med pappan. Det finns ingen uttrycklig skyldighet för socialtjänsten att lämna rekommendation om umgänge vid så kallade snabbupplysningar, som det var frågan om. Domstolen hade möjlighet att begära in ytterligare underlag, har socialförvaltningen svarat Ivo.

Socialförvaltningen räknar upp en rad åtgärder som vidtagits sedan våren 2023; kompletterande utbildningar för personal, checklista, fler samråd mellan enheten för barn och unga och familjerätten till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!