Dömd för mord vill ha skadestånd efter tidigare friande

Bahnan Yusuf, 20, dömdes nyligen för Notvikenmordet. Nu vill han ha 90 000 kronor i förhöjt skadestånd. Anledningen: Han satt tidigare frihetsberövad för mordförsök och grovt vapenbrott i södra Sverige – men friades.

Morddomen mot Bahnan Yusuf, 20, på 14 års fängelse fastslogs tidigare i veckan. Nu kräver han 90 000 kronor i skadestånd för en och en halv månad som han satt häktad i ett annat brottsfall där han gick fri.

Morddomen mot Bahnan Yusuf, 20, på 14 års fängelse fastslogs tidigare i veckan. Nu kräver han 90 000 kronor i skadestånd för en och en halv månad som han satt häktad i ett annat brottsfall där han gick fri.

Foto: Polisen

Luleå2022-08-07 10:31

20-åringen som uppges ha haft kopplingar till det kriminella gänget Shottaz dömdes tidigare i veckan till 14 års fängelse för mordet på en 25-årig kvinna på Notviken i Luleå sommaren 2021.

Men det var inte första gången han förekommit i en utredning om grov brottslighet.

I oktober 2019 hörde vittnen vad som lät som automateld i stadsdelen Tybble i Örebro. Ingen person ska ha blivit skadad och ingen greps, då. Bahnan Yusuf blev däremot misstänkt i ett senare skede och han satt häktad från den 2 december 2020 till 19 januari 2021. Han släpptes på fri fot, polisens förundersökning lades till sist ner i mars 2022 och målet avskrevs.

Den 3 augusti har Bahnan Yusufs advokat Viktor Banke skickat in en ansökan till Justitiekanslern där hans klient begär skadestånd för tiden som han var frihetsberövad.

Bahnan Yusuf kräver 90 000 kronor för drygt en och en halv månads tid i häktet, plus 1 755 kronor för advokatkostnader.

"När Bahnan delgavs misstanke om brott var han endast 19 år gammal. Misstankarna gentemot Bahnan har dessutom avsett allvarlig brottslighet. Vidare kvarstod misstankarna under en lång period till dess att förundersökningen lades ner i mars 2022. Dessa omständigheter, var för sig och tillsammans, är sådana omständigheter som föranleder Justitiekanslern att utge förhöjd ersättning för lidande." skriver Viktor Banke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!