Man misstänkt för grov mordbrand på Hertsön

Sommarens brand på Hertsön kan vara på väg att klaras upp.
En äldre man är skäligen misstänkt för grov mordbrand.
– Han har förhörts under helgen, men har släppts på fri fot. Brottsmisstanke kvarstår, säger kammaråklagare Jonas Fjellström.

Hyreshuset på Domherregränd totalförstördes i samband med en våldsam brand. Den översta våningen eldhärjades, medan de resterande delar av byggnaden fick stora vatten- och rökskador. Nu upplever polisen ett genombrott i utredningsarbetet, som tyder på att branden kan ha varit anlagd.

Hyreshuset på Domherregränd totalförstördes i samband med en våldsam brand. Den översta våningen eldhärjades, medan de resterande delar av byggnaden fick stora vatten- och rökskador. Nu upplever polisen ett genombrott i utredningsarbetet, som tyder på att branden kan ha varit anlagd.

Foto: Hampus Norén

Luleå2025-01-15 05:00

Nyheten i korthet

  • En äldre man är skäligen misstänkt för grov mordbrand efter sommarens brand på Hertsön, Luleå. Han har förhörts men släppts på fri fot. Brottsmisstanken kvarstår.
  • Polisen anser att de kan binda mannen till platsen för branden, men mer utredningsarbete krävs för att bevisa att branden var anlagd.
  • Det finns ingen koppling till tidigare bränder på Hertsön, enligt kammaråklagare Jonas Fjellström. Utredningen fortsätter.

Bostadsområdet Hertsön har under de senaste decennierna skakats av ett flertal bränder i flerfamiljshus. Trots att flera eldsvådor visat sig vara anlagda har polisen inte lyckats hitta de skyldiga bakom förstörelsen.

Den senaste branden utbröt den 28 juni 2024 i en flerfamiljsfastighet på Domherregränd. I huset fanns bland annat ett kommunalt boende. Samtliga hyresgäster evakuerades efter ett snabbt brandförlopp som ser ut att ha startat i vindsvåningen. En person fördes till sjukhus.

Nu upplever polisen ett genombrott i utredningsarbetet. På fredagen plockades två personer in till förhör i polishuset, där en person släpptes direkt efter utfrågningen.

Den andra personen blev senare anhållen av jourhavande åklagare som skäligen misstänkt till grov mordbrand. Det handlar om en äldre man som suttit frihetsberövad under hela helgen. Han släpptes först under söndagen.

undefined
Utredningen leds av kammaråklagare Jonas Fjellström, som utesluter att händelsen kan ha kopplingar till tidigare bränder på Hertsön.

Utredningen leds av kammaråklagare Jonas Fjellström.

– Vi har en ganska god uppfattning om vem som varit på platsen. Vi anser att vi kan binda mannen till platsen, men det återstår en del utredningsarbete innan vi kan visa att det är 100-procentigt ställt bortom rimlig tvivel att branden var anlagd. Vi behöver kunna utesluta att det inte finns andra orsaker eller tillfälligheter som kan ha orsakat brandförloppet, förklarar Jonas Fjellström.

Finns det i utredningen någon koppling till andra bränder på Hertsön?

– Nej, vi har inte hittat något som tyder på att det skulle kunna finnas ett samband till tidigare bränder, svarar Jonas Fjellström.

undefined
Branden utbröt vid 19-tiden fredagen 28 juni. Brandmän från räddningstjänsten i Luleå, Boden och Råneå deltog i släckningsarbetet. Ingen person uppges ha skadats.
undefined
Rökdykare skickades in i hyreshuset för att förvissa sig om att ingen av de boende blivit kvarglömd, men tack vare ett grundligt evakueringsarbete klarades samtliga hyresgäster undan allvarligare skador.
undefined
Polisens brottsutredning visar på ett sannolikt händelseförlopp kring branden, men fortfarande fattas viktiga pusselbitar innan åtal kan väckas.

Enligt polisens förundersökningsledare Fredrik Hansson är det ställt utom tvivel att branden startade på vinden. För att ta sig in till vindsvåningen krävs en tagg som bara husets boende har tillgång till. 

Den brottsmisstänkte uppges inte ha bott i hyreshuset, men polisen har en teori hur denne kan ha fått tillträde till hyreshusets översta våning.

– Det finns inga vittnen som sett när branden anlades. Vi har heller ingen övervakningskamera att tillgå. Även om vi vet vem som passerat genom en specifik och låst dörr är det bara en indikation. Nu behöver vi undersöka en del teknisk bevisning och titta närmare på andra saker som jag inte kan gå in på här. Sedan får vi se var den här utredningen bär i väg, säger polisens förundersökningsledare Fredrik Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!