Den 6 november fick boende på Krondalsvägen 64-66 veta att det upptäckts mögelpåväxt till följd av fukt i byggmaterialet, men att det enligt expertis inte skulle finnas någon hälsorisk.
Reaktionen har varit kraftfull och boende har uttryckt en rädsla för svartmöglets effekt på hälsan, långvariga sjukdomssymptom och en önskan om att flytta.
Linda Aidanpää och hennes sambo flyttade in så sent som första oktober och är långt ifrån nöjda.
– Det fanns ingen information alls om det här. Det känns som att när det marknadsförs som nybyggt, fräscht och fint, då tycker jag att det här också borde ha stått någonstans. Så att man hade fått ett val.
Trots att experten säger att det inte finns hälsorisker menar Linda att både hon och sambon fått besvär till följd av miljön.
– Vi har varit sjuka båda två. Min sambo har fått vara och röntga lungorna och jag är hela tiden slemmig i halsen, har ont i huvudet, fryser, svettas och har feberkänslor.
Hon är positiv till att åtgärder tas, men är samtidigt skeptisk till att de boende ska behöva befinna sig mitt i arbetet.
– Det är bra att de gör något åt det, men det är inte meningen att vi ska bo mitt i det här när det görs. Det är damm, det är mögel, ljud och buller.
Hon är för närvarande på jakt efter att kunna flytta från huset och tror inte att varken de på Moby AB, Slättö, eller experterna som undersökt huset hade velat bo i den miljön som hon gör.
Byggherren bakom fastigheterna Moby AB har tidigare fått åtgärda brister i samma hus. Då i form av fel i fönsterkonstruktionen, vattenavrinning i badrummen och förekomsten av skadedjur.
Mobys vd, Viktor Ryd, säger att de har känt till problemen med mögel sedan i våras. Arbetet med att åtgärda problemen har pågått sedan i somras.
– Man har hittat, inte superomfattande, men tyvärr lite småsaker här och där som vi har bytt ut. Det arbetet har pågått metodiskt sedan i somras.
Annachiara Torciano, kommunikationschef på Slättö, tycker att hela situationen är beklaglig.
– Det är olyckligt. Det viktigaste för oss är att hyresgästerna blir nöjda och att de ska trivas där de bor. Så fort vi fick kännedom om risken för fukt började vi undersöka, åtgärda och byta allt material som ska bytas, säger hon.
Hon berättar att de tagit in flera experter som kommit fram till att problemen i fastigheten inte utgör en hälsorisk.
–Dessa frågor tar vi på stort allvar och därför har vi anlitat externa experter för att få fram fakta. Expertens bedömning är att felen som nu rättas till inte har någon eller mycket liten påverkan på inomhusmiljön. Problemet åtgärdas och det är viktigt.
Huruvida man som fastighetsvärd har en skyldighet att informera framtida hyresgäster om mögelförekomst i huset vet inte Annachiara, men hon förstår att det kan upplevas som upprörande.
– Eftersom arbetet inte skulle påverka hyresgästerna annat än byggarbetare och byggmaterial i allmänna utrymmen, skickades ingen särskild information ut om detta. Men såklart så borde det ha gjorts och det är något vi tar med oss framåt.
Moby AB berättar att de med hjälp från Anticimex jobbat i trapphuset och gjort provtagningar och åtgärder där det behövts. Att reaktionerna från de boende kommer nu kan bero på att de nyligen blivit medvetna om situationen.
– Det var någon boende som reagerade på arbetet som utfördes och frågade om det. Vi svarade bara på de frågor som ställdes och det har tagit lite mer skruv än vad jag tycker är rimligt, säger Joakim Holmberg kontaktperson på företaget.
Viktor Ryd instämmer och anser att reaktionerna inte riktigt står i proportion till hur situationen ser ut.
– Det har tagit en skruv hos boende som tyvärr är lite olycklig. Vi har fått en rapport från en fuktexpert och gör ett metodiskt arbete med Anticimex. Det finns ingenting som påverkar de boende. Vi ska inte förminska, men vi ska inte heller förstora och just nu håller det här på att blåsa upp till en oproportionerlig storm.
Den bakomliggande orsaken till förekomsten av mögel tros bero på hur husets moduler stått lagrade innan de monterades ihop på plats.
– Vi tror att de har stått fel. Man ser väldigt tydligt att fukten kommer nerifrån. Allt vi hittar nu är torrt, det växer inte mögel och det tillkommer inget. Huset står inte och läcker in vatten utan vi tar bara bort det som har skadats, berättar Holmberg.