Frohm (M) presenterade vallöften – mer tillgänglig vård

Hålla vårdgarantin, mer tillgänglig primärvård samt införa en nära vård. Det var några av de vallöften Moderaterna i regionen presenterade under torsdagens pressträff. "Det är helt nya satsningar som det inte finns några politiska beslut på", säger Linda Frohm (M).

På torsdagen höll regionrådet Linda Frohm (M) pressträff där hon presenterade partiets vallöften inför valet 2022.

På torsdagen höll regionrådet Linda Frohm (M) pressträff där hon presenterade partiets vallöften inför valet 2022.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2022-08-25 17:04

Under pressträffen presenterade regionrådet Linda Frohm (M) fyra av partiets vallöften som enligt dem är de viktigaste frågorna att verkställa efter valet 2022. 

– Det är helt nya satsningar som det inte finns några politiska beslut på. Vi kommer driva dem stenhårt om vi får förtroende av medborgarna att göra det efter valet, säger hon. 

Ett av löftena är att vårdgarantin ska hållas, vilket innefattar större tillgänglighet och att patienter inte ska behöva vänta på vård. Detta innebär enligt Frohm inte att Moderaterna vill att staten ska ta över hälso- och sjukvården. Däremot vill de riva gränserna mellan regionerna samt norra Norge och norra Finland. 

– Om vi inte klarar av att hålla vårdgarantin för en individ i Norrbotten, då ska de själva kunna söka sig till en annan region eller till Finland eller Norge och vi ska stå för kostnaderna, förklarar hon och fortsätter:

– Här är det oerhört viktigt att man ger den här vårdgarantienheten ett utökat uppdrag, så jag som medborgare också får hjälp att ta de här kontakterna.

Moderaterna vill även se en förflyttning inom hälso- och sjukvården och införa en nära vård, där regionen ska ta ansvar för hela hemsjukvården.

– Här måste region Norrbotten och kommunerna utöka sitt samarbete. Då ser jag att det är ett problem med just hemsjukvården, verksamheterna trivs inte i den situationen och det blir gränsdragningsproblem hela tiden. Därför tycker vi att region Norrbotten ska ha ansvaret för all sjukvård och sedan jobbar man tillsammans med hälsan och omsorgen.

Ökad tillgänglighet av primärvården och tandvården i Norrbotten är ytterligare två av löftena. Enligt Frohm behövs det en ordentlig satsning inom primärvården med bland annat mer generösa öppettider, tillgång till specialistsjukvård även på hälsocentralerna samt fullvärdiga familjecentraler. 

Frohm säger även att Moderaterna lovar tandvård till alla men förklarar samtidigt att tillgängligheten är ett problem. Något som ska lösas med flera olika delsatsningar. Bland annat kommer det byggas ett tandvårdshus i Luleå, som ska innebära en rekryteringsfördel. 

– Vi kommer också fortsätta på de satsningar som vi redan har gjort vad gäller att vara löneledare för tandläkare och tandhygienister. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!