Moderaterna tar striden om ungdomsjobben lokalt

Kostnaden för ungdomsjobb ser ut att bli en av de stora frågorna inför valet i höst. Nu riktar de norrbottniska riksdagsledamöterna Krister Hammarbergh och Johan Johansson (M) hård kritik mot socialdemokraternas förslag på höjda arbetsgivaravgifter. Sven-Erik Bucht (S) avvisar kritiken.

Bucht. Ny landsbygdsminister.

Bucht. Ny landsbygdsminister.

Foto: Sofie Lind

Luleå2014-04-08 07:00

I förra veckan uppmande moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra sina moderata kollegor att gå till offensiv i ungdomsjobbsfrågan. Som underlag har de en ny Rapport från riksdagens utredningstjänst som visar hur varje valkrets kommer påverkas av höjd arbetsgivaravgift.

Krister Hammarbergh och Johan Johansson har tagit fasta på uppmaningen. Under måndagen höll de pressträff i Strand Galleria.

– Socialdemokraterna tror inte att det här kommer ha någon påverkan på de privata jobben, men det funkar inte att straffbeskatta jobb, säger Johan Johansson.

Sven Erik Bucht ser moderaternas utspel som en skenmanöver för att hålla arbetsgivaravgifter och restaurangmoms nere.

– De lägger fram en bild som inte stämmer. Svaret på all problematik enligt moderaterna är att sänka skatterna, det fungerar bevisligen inte och det har svenska folket upptäckt, säger Bucht.

Låg arbetsgivaravgift gynnar dem som redan har jobb menar Bucht som vill satsa på utbildning och fullständigar gymnasiebetyg för dem som idag står längst ifrån arbetsmarknaden. Regeringen vill satsa på yrkesintroduktionsanställningar, där utbildning blandas med praktik. Målet på sikt är 30 000 jobb, men än så länge har få ungdomar fått jobb via satsningen.

–Det har varit trögstartat av olika anledningar, men sådana här reformer tar lite tid. Jag tror att vi kommer se resultat av den här satsningen inom tre år, säger Krister Hammarbergh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om