Mycket av diskussionen denna kväll kretsade kring att säkerställa hög kvalitet i vården.
- Vi har inte volymen för att hålla hög kvalitet. Varför då inte hjälpas åt? Vi har en internationell flygplats i Kiruna. Skulle vi vara proaktiva om vi håller kompetensen på sjukhusen och ger bra vård, undrade Mattias Karlsson.
Få tände på hans tankar. Mesta diskussionen gällde
istället vård åt norrbottningar på nära håll.
Eller?
För den bild landstingsrådet Kent Ögren målade upp för framtiden är långfärd till specialisten men vård på nära håll för sjukdomar folk ofta drabbas av.
Var kommer då de mindre sjukhusen in och varför avlövas vårdcentraler när vi ska satsa på dem? Det var undringar vid den utfrågning av landstingspolitiker som Hjärt- och lungsjukas riksförbund ordnade i går. Många av medlemmarna därifrån hade åkt just långväga.
Skalas av
Alltjämt från politiken gäller fem sjukhus i länet, fast åt krympande men äldre befolkning. Kent Ögren pekade på svårigheten i att föra diskussioner om nödvändigheten av förändringar i vården.
Under mötet framfördes samtidigt farhågor respektive kritik mot hur bland andra sjukhusen i Kalix och Kiruna behandlas.
Från Arjeplog, länets i befolkning minsta kommun, uttrycktes ogillande med att vårdcentralen där, enligt farhågan, monteras ner samtidigt som en onödig transportavdelning öppnar sig.
Missnöje uttrycktes med lägre aktivitet än förväntat med ballongsprängningar.
Folkpartiets Jens Sundström anser att landstinget uppvisar en tröghet i införandet av ny behandling och ny medicin.
Från sjukvårdspartiet pekade Kennet Backgård på oordningen i att landstingsledningen ger flera budskap samtidigt. Den uppmärksammade Närsjukvårdsutredningen figurerar samtidigt med andra färdriktningar och landstingsledningen styr åt olika håll samtidigt.