Modell för en dag

Sofia från Luleå. Inte en tjej som andra men som du!
Sofia Lindqvist, 20 år, från Luleå är en av ett antal helt vanliga tjejer i landet som får chansen att exponeras som modeller i tjejtidningen Hennes.
- Alla duger som de är och att vara sig själv är charmigt, säger Sofia.

LULEÅ2006-05-24 06:00
Att framhäva det naturligt vackra hos unga tjejer är en kampanj som slagit an hos läsekretsen. Tusentals unga flickor har anmält sitt intresse att vara med och visa kläder i modereportage. Alla duger, korta, långa, smala, runda, mörka och ljusa, alla platsar och utan preparat som botox eller silikontuttar, som tidningen anger i sitt koncept. Nej naturligt vackert ska det vara och där platsar alla.
Nu är det unga Luleåtjejen Sofia Lindqvists tur att figurera och det gör hon inom kort i ett modereportage där hon visar somriga kläder och accessoarer. En tjej inte som andra men som du!
- Jag brukar köpa den här tidningen då och då och har sett att de satsat på att lyfta fram helt vanliga tjejer. Det tycker jag verkligen är bra. Det är ett sånt hårt tryck på unga tjejer och killar också, i dag. Man ska se ut på ett visst sätt och i Luleå är det ganska tufft, säger Sofia som i mars månad var nere och gjorde ett modelljobb för tidningen.
- Det var över ett år sedan jag hade anmält mig för att vara med och så ringer de. Jag hade ju glömt bort det. Jag fick erbjudande att åka ned till Malmö och jag och två andra utvalda åkte dit och fick göra ett sommarmodereportage. Det var jätteroligt och det var en så trevlig redaktion med helt vanliga människor, säger Sofia.
Många unga flickor i dag, ja till och med tjejer ned till tioårsåldern, känner sig pressade av modeidealen som omger oss. Trådsmal ska man vara. Kraven kan ge effekter som depressioner, bulimi och anorexi, noterar Sofia.
- När tioåriga flickor vet vad bantning innebär, jaa, säger Sofia lite bekymrat. Att tjejer känner sig tvingade att lägga in främmande ämnen i kroppen som botox och silikon, det är inget vidare, tycker hon.
- Alla har väl något man inte är nöjd med, men det gäller ju att tro att man duger, skaffa sig självförtroende. För det är ofta det man reagerar på när det gäller en själv som andra faktiskt tycker är charmigt. Själv har jag två spetsiga"huggtänder" och det tycker min kille är jättegulligt. Det är sånt man behöver höra, att man duger som man är, säger Sofia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om