Hjärtstopp drabbar årligen cirka 10.000 svenskar utanför sjukvården. I ungefär häften av fallen påbörjas hjärt- och lungräddning av ambulanspersonal som kallats till platsen. Ungefär 500 överlever.
Snabb hjälp är det allra viktigaste och det är också tanken med att utbilda så kallade mobilräddare.
– Tiden är det mest avgörande när någon får hjärtstopp. För varje minut som går minskar chansen att överleva om man inte påbörjar hjärt- och lungräddning, säger Ann-Sofie Forslund, projektledare för Mobilräddarna i Norrbotten.
Det är Socialstyrelsen som gett pengar till landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Stockholm för att driva de här pilotprojekten.
Sedan förra hösten har landstinget haft utbildningar i hjärt- och lungräddning i länets samtliga kommuner och fler utbildningar är på gång. Men utbildning är inget måste.
– Alla som är över 18 år och vet att de kan hjärt- och lungräddning kan anmäla sig och bli mobilräddare, säger Ann-Sofie Forslund.
Har man anmält sig som mobilräddare får man ett sms från SOS Alarm till sin mobiltelefon om man befinner sig i närheten där någon fått hjärtstopp. Inne i städerna larmas alla som befinner sig inom en radie på 500 meter och på landsbygden är det 2.000 meter som gäller.
– Kan man åka iväg och hjälpa till så svarar man ja och får då tillbaka ett sms med den exakta adressen, förklarar hon.
I dag är det alltså närmare 900 personer som anmält sig. Hon ser gärna att det blir många fler som anmäler sig.
– Det här ska vara ett komplement som bygger på frivilliga och inte en del i den vanliga vårdkedjan. Jag hoppas och tror att det här kommer att göra stor skillnad, avslutar Ann-Sofie Forslund.