Mobilaris är på väg ut i världen

Mobilariskoncernen ser framemot 2018 med tillförsikt. "Det ska bli året när vi nästan fördubblar antalet anställda", säger vd Mikael Nyström.

Expansiv. Luleåföretaget Mobilaris är inne i ett expansivt skede. ”Vår omsättning består av till 80 procent  global försäljning”, förklarar Mikael Nyström.

Expansiv. Luleåföretaget Mobilaris är inne i ett expansivt skede. ”Vår omsättning består av till 80 procent global försäljning”, förklarar Mikael Nyström.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2017-12-29 05:00

I dag har Luleåföretaget 42 anställda. Företagsledningen hoppas att knyta till sig ytterligare 30 personer under det kommande året.

– Vi försöker att fånga upp personal via Luleå tekniska universitet, men det räcker inte för våra behov. I dag söker vi personal från hela världen, vilket kan visa sig blir mycket viktigt för vår framtida expansion, förklarar Mikael Nyström.

IT-företaget Mobilaris redovisade förra året en förlust på 1,3 miljoner kronor, men årets bokslut kommer att innehålla en markant förbättring.

2017 har överträffat till och med de djärvaste av målsättningar.

– Vi har fördubblat vår omsättning och kommer definitivt att göra ett positivt resultat trots att vi expanderat så mycket. Det är svårt i det här skedet att nämna några exakta siffror, då flera affärer kan stängas innan julhelgen, understryker vd Mikael Nyström.

Det var i februari i år som Norrbottens Media berättade om företagets genombrott i gruvbranschen, när deras beslutstödssystem köptes in av en av världens största guldproducenter Barrick Gold Corporation.

Programmet är utvecklat i Luleå och gör det möjligt att positionsbestämma exakt var fordon, personal och utrustning finns i en underjordisk gruva.

– Vi har jobbat för det här genombrottet i flera år. Precis när programmet var färdigutvecklat kom en nedgång i gruvbranschen som spreds över hela världen. Utdelningen har kommit i år i stället. I dag har vi totalt 17 installerade gruvsystem runt om i världen.

Programmet finns i USA, Kanada, Ryssland, Irland och på flera platser i Sverige, bland annat Bolidens gruvor och i LKAB:s gruva i Kiruna.

Förhandlingar pågår med ytterligare åtta länder. Under hösten har företaget öppnat ett eget säljbolag i USA.

När Atlas Copco under sommaren gick in som delägare i Mobilaris innebar det att Luleåföretaget fick tillgång till försäljningskontor över hela världen.

– Vår ambition är att omsättningen ska växa avsevärt under de kommande åren. Det är därför vi behöver rekrytera mer personal. Vi är inte litet bolag längre, säger Mikael Nyström som arbetat som vd sedan 2011.

Nu pågår ett arbete med att anpassa Mobilaris Mining intelligence till annan tillverkningsindustri som exempelvis pappersbruk och stålverk.

– Vi för redan långtgångna diskussioner med bland annat pappersbruk i Finland. Om vi får ett genombrott i det här segmentet kommer vi in på en ny marknad med en hög potential. Bara i Norden finns det ett 70-tal pappersbruk.

Finns det en risk att en kommande expansion kan innebära att företaget lämnar Luleå?

– Vi har en gemensam strategi med ägarna att det är i Luleå som vi ska växa. Här kan vi behålla vår personal i en större utsträckning än om vi hade funnits i Stockholm. Av de 35 personer som vi har rekryterat under de senaste åren har vi bara förlorat en. Vårt enda problem i Luleå har varit att hitta bostäder, men det börjar lösa sig på den punkten också.

mikael.leijon@kuriren.com

0920 - 26 29 03

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om