Moa, 28, startar modern second hand-butik i Luleå

Först utmanade hon sig att inte köpa nya plagg på ett halvår. Sedan fortsatte hon shoppa second hand av farten. Nu förverkligar Moa Thorneus drömmen om att driva eget och öppnar en butik där hon säljer återälskade damkläder på kommission.

Moa Thorneus är intresserad av mode, second hand och hållbarhet. Nu gör hon affärsidé av den kombon.

Moa Thorneus är intresserad av mode, second hand och hållbarhet. Nu gör hon affärsidé av den kombon.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2024-01-27 11:00

En tigermönstrad klänning, skräddade kostymbyxor och blusar. Moa Thorneus, 28, bläddrar bland plaggen i klädställningen och väljer ut vilket plagg hon ska fotografera härnäst.

– Jag har köpt en fotolampa för att få ett bra fotoljus. Jag vill ju visa kläderna så bra som möjligt, säger Moa när hon riggar ljusskärmen och mobiltelefonen intill fönstret i vardagsrummet i lägenheten på Tunastigen.

Med en liten fjärrutlösare i handen trycker hon av bild efter bild innan det är dags att byta outfit som ska fotograferas för instagramkontot vestir.lulea.

– Just nu säljer jag bara via nätet, men den 3 februari slår jag upp dörren till en liten butik mitt i stan, säger Moa och berättar att det steget kanske kom lite snabbare än hon först hade tänkt. 

Men hon fick ett erbjudande som inte gick att motstå.

Hon ska dela lokal med en fransstylist. Moa säger att det blir billigare och en vinn-vinn för båda – och för kunderna som kan passa på att besöka båda verksamheterna.

undefined
Moa Thorneus är intresserad av mode, second hand och hållbarhet. Nu gör hon affärsidé av den kombon.

Moa Thorneus har själv handlat second hand i många år.

– När jag pluggade till civilekonom i Umeå var det både av ekonomiska skäl och för att det gick att hitta unika plagg. Sedan började jag följa många modekonton på Instagram vars fokus är just återbruk av plagg och prylar.

Moa lärde sig mer och mer om hur skadlig textilindustrin är för vår planet och bestämde sig för att helt och hållet försöka undvika att handla nytillverkade plagg.

– Jag gav mig själv en utmaning under ett halvår. Det gick så bra att avstå nytillverkade kläder att jag fortsatte. Det är två år sedan nu, och det enda jag köper helt nytt är underkläder.

undefined
Moa Thorneus visar själv upp plaggen på sitt instagramkonto. Bilder tas med hjälp av mobilen.

Något som Moa saknat i Luleå är second hand-butiker där även den som lämnar in sina plagg kan tjäna en slant. En affärsidé växte fram hos henne.

– Jag har alltid tyckt att de som startar eget är lite coola och själv varit sugen på det. Men vad skulle jag ha för verksamhet? 

Nu trillade pusselbitarna på plats och under hösten registrerade Moa sitt företag Vestir – som betyder klä sig. Med hjälp av storasyster Mimmi, som är UX-designer tog en logga fram och Mimmi kickade igång företagets instagramkonto.

– Till att börja med gick jag igenom min garderob och la ut plagg jag inte längre använder. Arbetskompisar på LTU-business och släkt och vänner rensade också sina garderober. Ganska snart hade jag en hel del plagg och accessoarer till försäljning.

undefined
Moa Thorneus ser fram emot att öppna en egen butik i Luleå. Hon vill träffa kunderna och ge dem möjlighet att prova kläderna.

Moa berättar att hon väljer ut plaggen noggrant. Affärsidén är att erbjuda fina, fräscha och moderna plagg. Hon har märkeskläder men även plagg från butikskedjorna. 

– Även om jag inte stöttar "fast fashion-industrin", så är ju det här plagg som redan tillverkats och nu får ett fortsatt liv. Men något som jag helt och hållet bojkottar är plagg från Shein, som är en extrem version av fast fashion med jättenegativ påverkan på miljön.

Moa ser Vestir som ett komplement till de second hand-butiker som redan finns och tänker att ju fler, desto bättre om det bidrar till att fler väljer cirkulär shopping. Själv är hon inspirerad av Arkivetbutikerna och har också fått bra tips från kommissionsbutiker på mindre orter.

– Det ska vara fräscht och kännas som att gå in i en vanlig butik. Fördelen med en fysisk butik är att kunderna kan prova så att plaggen passar. Jag vill inte att plaggen ska bli oanvända eller bidra till textilberget. 

Fakta

Namn: Moa Thorneus, 28.

Familj: Sambon Miw Sukloed, 30, industriarbetare.

Bor: Lägenhet på Tunastigen i Luleå.

Gör: Jobbar som affärsutvecklare på LTU Business och driver second handbutiken Vestir som ska drivas som en kommissionsbutik. Den som lämnar in plagg får 40 procent av förtjänsten. Butiken kommer att finnas i samma lokaler som Creation by Elina i Luleå.

Instagramkonto: @vestir.lulea

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!