Mjukglassen håller hög klass

Mjukglassen i Luleå får gott betyg i halvtid.
Inget av proverna som miljökontoret hittills har tagit har varit otjänligt. Bra hygien i glasskioskerna och en stor efterfrågan på glass bidrar till det positiva resultatet.

LULEÅ2005-08-05 06:30
Miljökontoret brukar ta prover från de företag som säljer mjukglass, kulglass och milkshake. Det är känsliga produkter som kräver bra hantering och god hygien, annars kan glassen förorenas av bakterier som gör oss magsjuka. <br>Vid den första provtagningsomgången som gjordes i slutet av juni togs 38 prover från sammanlagt 30 olika företag. Av de 38 tagna proverna var 37 tjänliga. Ett prov var tjänligt med anmärkning, vilket tyder på att glassen hanterats felaktigt. Det är olämpligt men inte farligt att äta glassen.<br>&nbsp;? Det var faktiskt ett bra resultat, säger Åke Israelsson på miljökontoret om resultatet av den första provomgången.<br>Han säger att det troligtvis beror på att företagen sköter hygienen bättre och att glassförsäljningen har gått bra.<br>&nbsp;? Det brukar vara mjukglassen som det är stora problem med. Det här tyder på att företagen sköter det bättre och att omsättningen är god, säger han.<br>Förra sommaren togs sammanlagt 90 glassprover, varav 73 bedömdes som tjänliga (81 procent) och 17 (19 procent) som tjänliga med anmärkning. Sommaren 2003 togs 78 prover varav 68 var tjänliga, nio tjänliga med anmärkning och ett prov bedömdes som otjänligt.<br>Att ett livsmedelsprov bedöms som otjänligt beror på att det innehåller ett för högt antal sjukdomsframkallande bakterier. Livsmedlet får inte säljas utan ska kasseras.<br>Att jämföra årets prover med föregående års resultat blir inte riktigt rättvisande, eftersom miljökontoret fortfarande håller på med den andra provtagningsomgången för sommaren och några provsvar finns inte tillgängliga än från den omgången.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om