Hon försvarar planerna på nedläggning: "Viktigt beslut"

Linnea Larsson, ledamot i Norrmejeriers styrelse och själv mjölkbonde, försvarar planerna på att lägga ner verksamheten i Luleå. "Vi måste bli mer kostnadseffektiva om vi ska säkerställa ett rimligt avräkningspris till oss mjölkbönder", säger hon.

"Antalet mjölkbönder sjunker drastiskt, med en halvering var tionde år. Fortsätter utvecklingen är det bara 25 mjölkbönder kvar i Norrbotten i framtiden", säger Linnea Larsson, 45-årig mjölkbonde i Ängesbyn och styrelseledamot i Norrmejerier.

"Antalet mjölkbönder sjunker drastiskt, med en halvering var tionde år. Fortsätter utvecklingen är det bara 25 mjölkbönder kvar i Norrbotten i framtiden", säger Linnea Larsson, 45-årig mjölkbonde i Ängesbyn och styrelseledamot i Norrmejerier.

Foto: Nils Johansson

Luleå2023-06-01 17:07

Norrmejerier ägs i föreningsform av mjölkbönder i Norrbotten, Västerbotten samt delar av Västernorrland och Jämtland och i veckan tog styrelsen inriktningsbeslutet att avveckla mejeriet i Luleå, vilket kan drabba 61 anställda.

Linnea Larsson, mjölkbonde i Ängesbyn med 90 kor och styrelseledamot, konstaterar att det råder enighet i styrelsen kring planerna. 

– Ett viktigt beslut. Vi måste bli mer kostnadseffektiva om vi ska säkerställa ett rimligt avräkningspris – priset vi får för mjölken – vilket är avgörande om vi överhuvudtaget ska ha mjölkbönder kvar i Norrbotten.

Samtidigt medger hon att inriktningsbeslutet var svårt att fatta. 

– Väldigt tråkigt när så många anställda berörs. Vi ska göra en konsekvensanalys nu, vända på alla stenar och ha fackliga förhandlingar. Jag vill inte föregripa dem.   

Linnea Larsson beskriver den pressade situationen för Norrmejerier som förening, på grund av svag lönsamhet i mjölkbranschen en längre tid.

– Vi levererar mindre mjölk samtidigt som Norrmejerier har allt svårare att sälja mjölken.  

Mjölkkonsumtionen är generellt vikande och Norrmejerier har numera också hård priskonkurrens från andra mjölkproducenter. Dagligvaruhandeln har sina egna produkter och det finns flera andra lågprismärken också. 

Den höga inflationen innebär också att alltfler hushåll väljer de billigare mjölkprodukterna i handeln.

– Vi har alltid haft lojala kunder som väljer Norrmejerier och har därför kunnat ta ut ett merpris, men marknaden är helt annorlunda nu, vilket påverkar oss negativt. 

Kan ni inte justera priserna nedåt?

– Nej, det är svårt. Vi måste ha betalt för det jobb vi gör och vi har redan svag lönsamhet. 

Detta medför också en allt svagare generationsväxling på gårdarna och i dag finns endast ett 50-tal mjölkbönder kvar i Norrbotten, varav fyra i Luleå. 

– Antalet mjölkbönder sjunker drastiskt, med en halvering var tionde år. Fortsätter utvecklingen är det bara 25 mjölkbönder kvar i Norrbotten i framtiden.

Norrmejerier och de kvarvarande bönderna är därutöver väldigt beroende av att regionen och länets kommuner köper in deras mjölkprodukter och Linnea Larsson beklagar att exempelvis Gällivare redan år 2009 valde en annan upphandling.

– Den offentliga sektorn är en stor kund för oss. Handlar det om att välja mellan mjölk söderifrån eller lokalt producerad mjölk, borde kommunerna se till alla arbetstillfällen och skatteintäkter som detta innebär. Anmärkningsvärt om kommunerna gjorde annorlunda.

Det är därför som de nu ska utreda mejeristrukturen, med inriktningen att avveckla produktionsanläggningen i Luleå.

– Det blir helt enkelt för låg kapacitet att ha mejerier i både Luleå och Umeå, säger mjölkbonden Linnea Larsson, styrelseledamot i Norrmejerier. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!