Mjölk och vatten ger gas i tanken

Från och med nästa höst kommer Luleå att ha en egen biogasanläggning. Bilar och bussar ska rulla på mjölk och avloppsvatten om allt går som planerat.

POSITIV. Anki Johansson, försäljningschef på Müllers bil i Luleå kan absolut tänka sig att köra biogasbil själv när det nästa år blir möjligt att tanka bilen i Luleå.

POSITIV. Anki Johansson, försäljningschef på Müllers bil i Luleå kan absolut tänka sig att köra biogasbil själv när det nästa år blir möjligt att tanka bilen i Luleå.

Foto: Sara Moritz

Luleå2011-07-23 06:00

I Norrbotten finns i dag bara ett enda tankställe för biogas. Det är i Boden där stora delar av den kommunala fordonsparken rullar på det miljövänliga drivmedlet. Privatbilar kan också tankas där.

Men från och med nästa höst kommer Luleå att ha sin egen "biogasmack".

-  Vi bygger en uppgraderingsanläggning vid reningsverket på Uddebo, säger Hans Moberg som är projektledare vid tekniska förvaltningen.

Till reningsverket kommer avloppet från hela kommunen och med avfallsvattnet kommer metangasen automatiskt.

-  Men då är gasen oren till 65 procent, vi kommer alltså att rena gasen, uppgraderar den som man säger, upp till 97 procent. Sen kan man köra bil på den, säger Moberg.

Två steg
85 miljoner kronor är budgeterat till biogasutbyggnaden i Luleå kommun. Utbyggnaden kommer att ske i två steg. Just nu tar kommunen in anbud på själva uppgraderingsanläggningen, man tittar på olika tekniker som kan användas i reningsprocessen till drivmedel.

I nästa steg ska mark- och byggnadsfrågor lösas.

-  Vi har valt att bygga en helt ny byggnad för verksamheten. Normalt använder man en jättestor container där uppgraderingen sker, men det kan bli frysproblem vintertid. Vi bygger så driftsäkert som det bara går. Det blir dyrare, men vi vill kunna säkerställa att kunna ta ut full kapacitet, säger Moberg.

Mejeriprodukter
Full kapacitet innebär en produktion på 850.000 normalkubikmeter per år, vilket motsvarar 850.000 liter bensin eller diesel.

Det finns planer på att använda mer än avloppsvatten, slam i gasutvinningen.

-  Man kan tänka sig att vi använder kasserade mejeriprodukter från mejeriet. Att det körs ut till anläggning med tankbilar. Energivärdet i mjölk är högre än i avloppsvatten, så mjölk ger mer gas än vanligt avloppsvatten, _säger Hans Moberg.

Tanken är att allt ska vara klart på senhösten nästa år. Från och med 2013 börjar Luleå lokaltrafik, LLT, att satsa på bussar som ska köras på gasen.

-  Vi köper normalt in 1-5 bussar varje år. Vi har beslutat att tre biogasbussar ska köpas in varje år från och med 2013-2015. Det kommer att rulla nio bussar på biogas i Luleå, 2015, säger Ange Björk, vd på LLT.

Är de dyrare att köpa än vanliga bussar?

-  En dieselbuss kostar ungefär 2,5 miljoner kronor i inköp och biogasbussarna kostar 300.000 kronor mer, säger Ange Björk.

På LLT:s område i Luleå kommer man att uppföra tankställen för bussarna men också en för allmänheten.

-  Gasen transporteras från anläggningen på Uddebo och fylls på i tankstationerna. Att tanka biogasen går till på nästan samma sätt som att tanka flytande drivmedel, som till exempel diesel. I stället för pumppipen så finns det ett munstycke, eftersom gasen trycks in i tanken, säger Hans Moberg.

Saker du kanske inte visste om biogas ...

En ny fordonsgasbil kostar omkring 20.000 kronor mer än vad en bensinbil gör, alltså lika mycket som motsvarande dieselbil - men du slipper dieselskatten!

Om du köper en ny gasbil så har du fem års skattebefrielse. På en tjänstebil får du dessutom 40 procent lägre förmånsvärde jämfört med motsvarande bensinvariant när du köper gasbil, dock max 16.000 kr/år.

Det tar 2-4 minuter att tanka gas i en vanlig personbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om