Bara ett par dagar före kyrkovalet skakas nu kyrkan i Luleå av en skandal. Domkyrkoförsamlingen har hemligstämplat en rapport om "ekonomiska oegentligheter" – ett beslut av kyrkorådets ordförande Margaretha Lindbäck (S).
Oppositionen i kyrkorådet har inte fått veta att utredningen är under sekretess. Inte heller vad den kommit fram till – det står klart när Kuriren ringer runt till ledamöterna.
– Mycket märkligt, jag har inte fått någon form av information. Jag vet att det startats en utredning men inget mer, säger Lars Pohjanen (C).
Han är ytterst kritisk till den socialdemokratiska ledningen.
– Det känns som att man vill mörklägga detta till efter valet på söndag, säger Pohjanen.
Lars Palo (KD) är vice ordförande i kyrkorådet och med i arbets- och personalutskottet. Där har viss information kommit fram säger han.
– Det var en sittning i början med förre domprosten var med men vi fick inte veta mycket. Vi borde ha fått veta mer, säger han.
Har det med kyrkovalet att göra?
– Det vill jag inte påstå men det kan mycket väl vara så, säger Lars Palo.
Det var i maj som misstankarna framkom, kopplade till Ungdomens hus som är en av församlingens verksamheter. Lindbäck beslöt att utreda saken men någon polisanmälan är inte gjord.
Församlingen anlitar normalt revisionsbyrån PWC men nu gick uppdraget till KPMG. Deras utredning är klar men hemligstämplad med hänvisning till kyrkoordningen.
– Vi har gjort en revision, något vi aldrig gjort förr, säger Margaretha Lindbäck.
Varför sekretess?
– Vi vill inte att någon ska bli misstänkt, det pågår en utredning.
Enligt uppgift har man upptäck "ekonomiska oegentligheter"?
– Jag skulle inte använda precis de orden men vi får se, säger Lindbäck.
Hon har i ett brev till församlingens anställda bett om deras tystnad:
"Det som framkommit av KPMGs rapport måste vi som arbetsgivare värdera och ta ställning till. Arbetet befinner sig där just nu ... ... Mitt önskemål är att informationen till er fortsättningsvis skall kunna gå direkt genom arbetsgivaren och inte via massmedia. När klarhet i ärendet har bringats kommer mer information att kunna ges."
Kuriren har sökt domprost Charlott Rehnman men utan framgång. Förre domprosten Peder Jonsson säger att han inte vill kommentera frågan då han saknar insyn.