RFHL:s Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare, förbundsekreterare Per Sternbeck målar upp en dyster bild och pekar på ett helt nytt landskap när det gäller drogbilden i Norrbotten.
– Det händer något med Norrbotten nu. Det handlar om att ett missbruket har en ökande spridning i små orter och på landsbygden som liknar det som förut var mera ett storstadsfenomen, säger Sternbeck.
Orsaken till denna nya bild är tillgång:
– Vi har ett gränslöst Europa, Öresundsbron och internet med ett internetapotek- det är bara att skicka efter, tillgängligheten har ökat och attityden bland unga till cannabis har förändrats men kunskapen om vad det gör med en är låg.
Sedan år 2009 i Norrbotten har 398 injicerande missbrukare smittats med hepatit C säger Sternbeck Det är landets högsta siffra sett till antalet invånare noterar han.
– Det här är ett mått på ett avancerat injektionsmissbruk häruppe, säger Sternbeck och säger att nu finns här en tydlig"opiat-scen", med ett säljnät som tar sig upp till länet för att sälja heroin med bättre vinst.
– Det verkar vara läge nu för att införa ett sprutbytesprogram i Norrbotten. Och man måste diskutera vem det är som hamnar i tungt missbruk. Ofta är det ju de som har andra stora problem. Vi måste inkludera dessa människor, få dem i arbete, i utbildning. Samhället, vilket ju är vi allihopa, måste gå från kontroll och bestraffning till hjälp och stöd för att bryta det sociala utanförskapet, säger Sternbeck. Här är skolans värld en viktig arena menar han.
Smittskyddsläkaren Anders Österlund kommenterar tanken med att införa sprutbytesprogram i Norrbotten:
– Vi observerade 2009 en ökning av hepatis C hos yngre missbrukare, och det drog igång aktiviteter med ökad provtagning inom olika gruppe, säger Österlund. Han säger att man blivit duktiga på att hitta fallen. Ett sprutbytesprogram är något som han ser vara möjligt inom några år men inte i dagsläget:
– Nej. Ett sådant program riskerar att misslyckas om man inte har på plats ett väl fungerande samarbete mellan de olika aktörerna som det sociala, missbruks och primärvård. Ett sådant är på god väg nu mellan kommun och landsting och jag är försiktigt optimistisk, men vi är inte där än, säger Anders Österlund.